“Žive bilioteke” protiv rasizma i ksenofobije


Gej, lezbejka, osoba obolela od AIDS-a, bivši narkoman, žena žrtva nasilja i jedna političarka promovisali su kroz svoje životne priče ljudska prava, ravnopravnosti i borbu protiv rasizma i ksenofobije na prvoj “Živoj bilbioteci” u Leskovcu u organizaciji Edukacionog centra.

Metodologija „Žive biblioteke“ je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi.

„Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu“ na određeno vreme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije”, objašnjava koordinatorka volontera Edukacionog centra Katarina Albijanić.

Životne priče “živih bilioteka” u hali Leskovačkog kulturnog centra slušali su đaci iz Unije parlamenata leskovačkih srednjoškolaca.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Savet Evrope pružili su pomoć organizatorima u materijalu i organizaciji.

Izvor: Jugmedia


ČITAJTE  Za sve ljubitelje zanimljive istorije - "Godinu dana u životu stare Grčke"