Žiri Nobela za književnost preti izbacivanjem sa liste


Obelodanjivanje imena pisaca koji su ušli u uži izbor za Nobelovu nagradu za književnost može da dovede do njihove diskvalifikacije za to prestižno priznanje, izjavio je danas predsednik žirija Peter Englund, prenosi AFP.

“Postoje oni koji vole da se javno hvale osobama koje su predložili”, napisao je na svom blogu Englund, koji je ujedno i stalni sekretar Švedske Akademije.

“To predstavlja flagrantno kršenje pravila”, istakao je on dodavši da žiri raspolaže pravom da diskvalifikuje pomenute kandidate.

“Nije nemoguće da se to desi nekom od imenovanih (pisaca)”, napomenuo je Englund, navodeći da je “curenje” imena motivisano interesima koje nije želeo da precizira.

Kao i u slučaju Nobelove nagrade za mir, i u kategoriji književnosti veoma je široka lepeza onih koji mogu da predlože kandidate, uključujući bivše laureate, članove Švedske Akademije, čelnike nacionalnih književnih društava i akademike širom sveta.

Za ovogodišnje Nobelove nagrade, koje će biti dodeljene u oktobru, prijavljeno je 198 kandidata, od kojih su 36 potpuno nova imena, kazao je Englund.

Po ugledu na prethodne godine, i ovog puta će u aprilu broj kandidata biti sveden na 20 do 25, a u maju na svega pet, medju kojima će biti izabran ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost.

Pojedini pisci, poput američkih romanopisaca Džojs Kerol Outs i Filipa Rota, ali i Japanca Harukija Murakamija, redovno važe za favorite, mada niko dosad nije potvrdio da su ikada ušli u uži izbor.

Lista nominovanih kandidata za Nobelovu nagradu čuva se u tajnosti tokom 50 godina.

Izvor: Agencija Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Kvadratni koren iz života"