Italijanski knjižar koji je u “profesionalno izvedenoj i ciljanoj operaciji“ ukrao potpisano izdanje knjige Hari Poter i Vatreni pehar vredno 1.675 funti izbegao je zatvorsku kaznu.

Rudolf Šoneger je tokom novogodišnje večeri u jednoj knjižari u centru Londona zamenio retku knjigu o Hariju Poteru drugom koja je mnogo manje vredna.

Na snimku koji je prikazan na televiziji vidi se Šoneger kako u knjižari razgleda knjige čekajući da mu radnik knjižare okrene leđa kako bi zamenio knjige.

Na suđenju koje je okončano prošle nedelje Šoneger je proglašen krivim za krađu i raspolaganje tuđom imovinom.

Iako mu je pretila zatvorska kazna, osuđen je uslovno na dve godine, a naređeno mu je da plati punu cenu knjige knjižari kao i da nadoknadi nastalu štetu knjižarima kojima je prodao knjigu od 410 funti.

Tužilac je kazao kako u ovom slučaju nije u pitanju bila nasumična, već tačno ciljana i profesionalno izvedena krađa čija je meta bila retka knjiga.

Samo sat vremena nakon ove pljačke Šoneger je iz druge knjižare koja se nalazi u istoj ulici ukrao i vredan primerak knjige Neznani Džud Tomasa Hardija.

Šoneger je u decembru prošle godine za 700 funti prodao ukradeno retko izdanje knjige Starac i more Ernesta Hemingveja, kao i ukradenu knjigu Pinčer Martin Vilijama Goldinga za 150 funti. Nije dokazano da je on te knjige i ukrao.

Šonegeru je takođe izrečena sudska zabrana odlaska u brojne knjižare, a mora da plati i sudske troškove.

Šonegerov branilac je izjavio kako je njegov klijent „naučio lekciju“ i da je upitanju neko ko je „u prošlosti bio uspešan bisnismen i koji se sada suočava sa teškim vremenima.“

Izvor: The Guardian

Comments

comments

Related Posts