Jedna biblioteka u Alabami najavila je nove kaznene mere prema onima koji ne vrate knjige na vreme. Jedna od kazni bi mogla da bude i zatvorska.

TORONTO, ONTARIO: MARCH 8, 2013 - at Toronto Jail in Toronto, Ontario, March 8, 2013. (Tyler Anderson/National Post) (For Toronto story by Megan O'Toole) //NATIONAL POST STAFF PHOTOU nastojanju da povrate knjige u vrednosti od preko 200.000 dolara službenici biblioteke iz Lajmstona u Alabami najavili su kaznene mere prema onima koji na vreme nisu vratili knjige koje su pozajmili. Kazne mogu biti novčane u iznosu od sto dolara ili trideset dana zatvora. Nekada i obe kazne zajedno.

Direktorka biblioteke Paola Laurita kazala je kako su ove mere bile neophodne jer su zločinci konstantno krali od biblioteke i poreskih obveznika.

„Ponekad čujemo opravdanje kako su neki svoje članske karte iz biblioteke dali svojim rođacima“, kaže Laurita. „Zanima me da li bi rođacima isto tako dali i svoje kreditne kartice?“

Pojedini zločinci mogu da se suoče sa ogromnim kaznama jer biblioteka dozvoljava pozajmljivanje čak 25 knjiga odjednom.

Svako ko nije vratio knjigu na vreme imaće priliku da to učini pre nego što biblioteka okrene novi list svoje kaznene politike.

Iz biblioteke su saopštili kako će prvo mejlom obavestiti okorele zločince da mogu vratiti svoje knjige bez straha od odmazde. Ako prvo upozorenje ne da željene rezultate, kriminalci će dobiti i klasično pismo u kome im se ostavlja rok od deset dana da knjige vrate u biblioteku.

Ako ne učine kako im je naloženo u pismu ovi banditi će dobiti sudski poziv. Ignorisanje ovog poziva kažnjava se zatvorskom kaznom.

Direktorka biblioteke je kazala kako deca neće biti obuhvaćena ovim merama.

Izvor: The Guardian


ČITAJTE  Zorannah skuplja od velikana književnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.