FOTO DIGITAL VICENÇ LLURBA LV 23-04-2006 ROSAS I LLIBRES SANT JORDI TARRAGONA

Zašto zaljubljeni jedni drugima poklanjaju knjige u Barseloni?


Svake godine, 23. aprila, ulice Barselone ispunjene su štandovima sa knjigama i crvenim ružama, jer se zaljubljeni pripremaju za razmenu poklona na Dan Svetog Đorđa (Sant Jordi’s Day). Pročitajte zbog čega se održava ova najromantičnija književna manifestacija, usko povezana sa Svetskim danom knjige.

Fascinantna slučajnost

Prema kalendaru katoličke crkve, 23. aprila se obeležava praznik Sant Džordi – kako je svetac nazvan u Kataloniji ili Sent Džordž u Velikoj Britaniji. Svetac koji ubija aždaju je zvanični zaštitnik 12 država i oblasti širom sveta, uključujući Englesku i Kataloniju.

Dok hrišćanske države obeležavaju Dan Svetog Đorđa vekovima unazad, proslave u čast Svetog Đorđa u Kataloniji su novijeg datuma. Početkom 20. veka, prodavac knjiga iz Valensije, koji je živeo u Barseloni, primetio je da se dan praznovanja Svetog Đorđa poklapa sa rođendanom i smrću dvojice svetski poznatih književnih stvaralaca: Vilijama Šekspira i Miguela de Servantesa.

Svestan ove interesantne slučajnosti, počeo je da ohrabruje svoje mušterije da obeleže taj dan poklanjanjem knjige voljenoj osobi. Predlog je veoma dobro prihvaćen i uskoro je postao popularan u Barseloni i proširio se na ostale katalonske gradove i sela. Tipično, dame su nudile svojim kavaljerima knjigu, dok su zauzvrat dobijale crvenu ružu. Na taj način, ovaj dan postao je sinonim za proslavu ljubavi i romantike, a u Kataloniji je daleko popularniji od Dana zaljubljenih.

Poreklo Svetskog dana knjige

Od 1995. godine, 23. april je dan kada se Svetski dan knjige obeležava širom sveta pod pokroviteljstvom organizacije UNESKO, uz čiju podršku se promoviše čitanje i pisanje. U školama deca čitaju i razgovaraju o svojim omiljenim knjigama i učestvuju u mnogim kniževnim radionicama. Odrasli razmenjuju nove knjige između prijatelja i članova porodice, dok knjižare organizuju čitanja i svakojake druge javne događaje – sve to zahvaljujući proslavi Dana Svetog Đorđa u Kataloniji.

PROČITAJTE I OVO:  Lopovi pokušali da prodaju ukradene stripove zakonitom vlasniku

U celoj Kataloniji, manji i veći gradovi pretvaraju se u knjižare na otvorenom, a štandovi sa knjigama i ružama postrojeni su dužinom cele ulice. U Barseloni je većina zbivanja koncentrisana oko ulica La Ramble i Passeig de Grasia, iako gotovo svaki komšiluk organizuje štandove i aktivnosti povodom manifestacije. Knjižare održavaju predavanja o poznatim domaćim autorima, i manifestaciju sve vreme proprate lokalne televizije koje snimaju kako ogroman broj ljudi pregleda naslove na štandovima.

Međutim, i pored toga što se doživljava kao romantična manifestacija, mnogi Katalonci gledaju na Dan Svetog Đorđa  kao na praznik kojim se obeležava njihov identitet i kulturno nasleđe. Pored štandova sa knjigama i cvećem, nije neuobičajeno videti izvođenje tradicionalnog katalonskog plesa poznatog pod imenom sardana, a ako vas posluži velika sreća, možda budete videli i fascinantne ljudske tornjeve – castellers.

Izvor: theculturetrip.com/Laguna