Zašto je problematično držati lava u spavaćoj sobi i ostali korisni saveti za najmlađe


Dva toma knjige sa jezivim pričama i užasnim ilustracijama pokazuje nam u kakvom su svetu živela deca pre dva veka i kakvu su literaturu čitala.

1560Nedavno se na sajmu antikvarnih izdanja našla knjiga iz devetnaestog veka koja je britansku decu džordžijanskog perioda trebalo da upozori na opasnosti sa kojima se mogu suočiti u stvarnom životu kao što su, na primer, bili pad u reku balonom, igranje napunjenim puškama, preskakanje ograde mosta prilikom jahanja kao i držanje odraslog lava u spavaćoj sobi.

39105-bookaccidents3Vilijam Darton smatrao je kako je strah najbolji učitelj tako da je 1801. godine napisao, izgravirao ilustracije i objavio zaista jezivu dvotomnu knjigu.

U ovoj knjizi, koja se tada prodavala za petoparac , nalazi se detaljno ilustrovana priča o engleskom džentlmenu koji je u odajama za odmor gospode držao odraslog lava. Sluga kome je poverio lava na čuvanje često je mešao pažnju sa grubošću, tako da je njegov gospodar jednog jutra zatekao lava kako stoji nad lešom obezglavljenog sluge.

„Lako je zamisliti džentlmenov užas“, stoji u zaključku ove poučne dečje priče.

lejdi

Druga poučna priča nam ukazuje na sve opasnosti koje vrebaju ako lovimo jelene u zemlji tigrova. U toj priči tigar iskače iz grmlja i grabi sina jedinca lorda Huga Monroa i odvlači ga u šumu. Od njega je malo bolje prošla hrabra dama iz Bengala koja je na čajanci primetila tigra kako se sprema za napad. Ona je „zahvaljujući zadivljujućem prisustvu razuma, zgrabila kišobran, otvorila ga i nabila tigru pravo u lice“.

balonKnjiga takođe upozorava i na opasnosti od napunjene puške i daje savet roditeljima da ih drže van dometa dece jer su „čuli za slučajeve u kojima je brat pucao na sestru, muž na suprugu, a mladić na dragog prijatelja, a da nisu imali nameru da to učine“.

PROČITAJTE I OVO:  Kovanice u čast Marka Tvena biće dostupne u 2016. godini

Tokom osamnaestog veka vladala je prva pomama za balonima punjenim vrelim vazduhom tako da je knjiga podsećala na slučaj izvesnog ćopavog gospodina Arnolda čiji je balon pao u more tako da je ovaj morao da provede pet sati u vodi pre nego što je stigla pomoć.

Vilijam Darton je posao izdavanja dečijih knjiga ostavio svojim sinovima, dok se on povukao iz biznisa i otišao da živi na farmi u okolini Londona. Knjiga o opasnostima sa kojima može da se suoče deca dostigla je cenu od dve hiljade funti.

 

Izvor: The Guardian