Zajednička Čitaonica #4: Antifašizam Daše Drndić


Četvrti događaj u okviru projekta “Zajednička čitaonica” održaće se u utorak 21. maja s početkom u 19 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz: Male stepenice 1a). Kao i do sad, “Zajednička čitaonica” zasnovana je na jednom od eseja, odnosno na izvodu iz teksta “Iz vile na Wannseeu” Daše Drndić. Na osnovu ovog teksta i načina na koji Dašina elokventna i prkosna misao komunicira s današnjim čitaocima i čitateljkama, Bojan Krivokapić i Filip David razgovaraće o antifašizmu, fašizmu i različitim njegovim pojavnim oblicima, kao i o načinima na koji se protiv istog može boriti jezičkim i književnim sredstvima.

Bojan Krivokapić (1985), objavio je knjigu kratke proze Trči Lilit, zapinju demoni (Kikinda, 2013), zbirku gemischt-poezije Žoharov let (Stolac, 2014) i roman Proleće se na put sprema (Beograd, 2017; Sarajevo-Zagreb, 2017). Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012) i Edo Budiša (Pazin, 2014), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013).
Za roman Proleće se na put sprema godine 2018. dobija Nagradu Mirko Kovač za najbolje delo mladog autora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Filip David (1940, Kragujevac). Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napisao je više TV drama i filmskih scenarija. Objavio knjige pripovedaka: „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“, „Sabrane i nove priče“; romane: „Hodočasnici neba i zemlje“, „San o ljubavi i smrti“ i „Kuća sećanja i zaborava“; knjige eseja: „Fragmenti iz mračnih vremena“, „Jesmo li čudovišta“, „Svetovi u haosu“. Zajedno sa Mirkom Kovačem objavio „Knjigu pisama 1992–1995.“

Pripovetke i romani su između ostalih dobili nagrade: Mladosti, „Milan Rakić“, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za knjigu godine, kao i Andrićevu nagradu. Dobitnik je Ninove nagrade za roman „Kuća sećanja i zaborava“ 2014. godine.

PROČITAJTE I OVO:  Epska i intimna priča jedne male porodice

Ovim događajem nastavlja se serija aktivnosti objedinjenih nazivom “Zajednička čitaonica” koja predstavlja direktan nastavak projekta “Jezici i nacionalizmi” te njegovo pomeranje s polja lingvistike na polje književnosti.