„Zabavnikova” nagrada Marinkoviću i Aleksiću


Knjige „Stilske igre” Simeona Marinkovića i „Cipela na kraju sveta” Dejana Aleksića (obe u izdanju „Kreativnog centra” iz Beograda) ovogodišnji su, 36. po redu, dobitnici nagrade „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2014. godini.

Žiri u sastavu: Ivana Vujić (predsednik), Jasna Vlajić Popović, Slobodan Giša Bogunović, Predrag J. Marković i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova. U užem izboru bile su i knjige: „Čarobnjak Dandruf i izgubljena knjiga” Slavoljuba Stankovića, „Madam Tiso Dunav Tiso” Pop D. Đurđeva, „Martina velika zagonetna avantura” Uroša Petrovića, „Usamljena princeza, vilinske bajke” Raše Popova, „Zbrkana bajka” Irene Tiodorović, „Zgodne nezgode gmizavih” Blagoja Rogača i „Zrikni svet kroz rozle đozle” Gorana Novakova.

U obrazloženju odluke žirija se, pored ostalog, kaže da su „ove dve knjige, kao međusobno različite, a jednako inovativne i poučne, neka vrsta zajedničkog krova ovogodišnje produkcije književnosti za mlade. Da obe, svaka na svoj način, nose damar sveta u kome živimo, da je jedna pravi priručnik stvaranja i žanrovskog istraživanja, dok druga pleni zanesenim nadahnućem i bogatstvom jezika…”

Nagrada (plaketa i novčani iznos) biće svečano uručena u petak, 23. januara, u Skupštini grada Beograda, u zdanju Starog dvora, kada se obeležava Dan „Politike”.


ČITAJTE  Knjiga Slobodana Žunjića izazvala oštru reakciju filozofa