Narodna biblioteka “Radislav Nikčević” u Jagodini, glavna matična biblioteka za Pomoravski okrugu, povdom Svetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, odlučila je da smanji godišnju pojedinačnu članarinu za 40 odsto.

Smanjene članarine traje od 21. do 27. aprila, kada ova biblioteka obelažava 165 godina od osnivanja čitališta u Jagodini, izjavio je je danas novinarima rukovodilac Odelenja biblioteke za kulturno obrazovne programe i posticaj čitanja Milun Vasić.

Umesto 500 dinara, kolika je godišnja članarina za odrasle, ko se učlani do 27.aprila platića 300 dinara, precizirao je on.

Narodna biblioteka u Jagodini izrasla je iz čitališta osnovanog 1851.godine a prva Javna biblioteka, osnovana je 1909. godine ukazom kralja Petra prvog Karađorđevića.

Biblioteka sada raspolaže sa fondom od preko 100.000 knjiga iz svih oblasti ljudskog znanja i stvaralaštva.

Ima oko 4.000 stalnih članova od kojih su 70 odsto mladi, a dnevno se na korišćenje pozajmi oko 300 knjiga.

Besplatno članstvo imaju deca predškolskog uzrasta, učenici prvog razreda, lošijeg materijalnog stanja i odbornici Skupštine grada.

Obeležavanja 165.godina bibliteke, počeće svečno, 27. aprila u 12 sati u ovoj ustanovi, uručenjem nagrade biblioteci “za najbolji bibliotečki sajt u Srbiji u 2015.godini”.

Nagradu će uručiti upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije Mirko Marković.

U okviru obeleževanja Dana biblioteku biće upriličena izložba “Iz zbirke stare i retke kniige” koje su autori Nada Dimitrijević i Marija Crnković.

Izložbu će otvriti istoričar Dejan Tanić.

Goste će pozdraviti direktorka Biblioteke Vesna Crnković a biće uručene i nagrade najboljim čitaocima.

U kulturnom delu programa učestvovaće i učenici Muzičke škole “Vladimir Đorđević” iz Jagodine.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts