“Za i protiv Vuka” Save Damjanova


Knjiga “Za i protiv Vuka” prof. dr Save Damjanova sa novosadskog Filozofskog fakulteta danas će biti predstavljena tačno u podne na beogradskom sajmu.

Knjiga, koju je objavio Službeni glasnik, biće predstavljena u Sali “Vasko Popa”.

O ovoj knjizi koja je već izazvala polemike biće organizovan okrugli sto na kome će o toj još uvek nezaključenoj temi razgovarati urednik edicije “Limes” u kojoj je knjiga objavljena pisac i kolumnista Svetislav Basara, dr Jelena Trivan direktor Službenog glasnika, Predrag Marković, a moderator će biti Zoran Paunović.

Ozbiljna kulturološka polemika vodiće se na temu da li je Vuk izveo najznačajniju jezičku revoluciju u Evropi, ili je skučeni Vukov jezik još od početka postavljao praktične probleme u stvaranju naučne i filozofske terminologije, kao što je trajno osakatio i onu ceremonijalnu, protokolarnu i administrativnu terminologiju, bez koje nije moglo biti ni države. Odgovori na ova pitanja nalaze se u knjizi “Za i protiv Vuka II”u vidu radova najznačajnijih lingvista, slavista i književnika, koji međusobno suprotstavljaju svoja gledišta.

Potom će na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, s početkom u 17 sati, biti predstavljena edicija “Koreni” , urednika Borislava Čelikovića, kao i nekoliko novih izdanja iz te edicije: “Kosovsko pomoravlje”, “Kačanik, Sirinić, Makedonija Kosovo, “Drenica”, “Lab”.

Pre više od jednog veka, znameniti naučnik Jovan Cvijić sa svojim saradnicima i učenicima započeo je vekovni poduhvat srpske nauke: antropogeografsko ispitivanje srpskih zemalja, u okviru kojeg su istraživana naselja, poreklo stanovništva i običaji.

Studije nastale u sklopu ovog projekta objavljivane su u Srpskom etnografskom zborniku Srpske kraljevske akademije a danas su prava bibliofilska retkost, koju poseduje mali broj institucija, biblioteka i pojedinaca.

U ediciji su objavljena fototipska izdanja iz Srpskog etnografskog zbornika, ali i studije o poreklu srpskih porodica, njihovim migracionim kretanjima i običajima, objavljene u drugim izdanjima. Oblasno grupisana izdanja ove edicije upotpunjena su pogovorima koji ukazuju na relevantne studije i rasprave objavljene u poslednjih pola veka.

PROČITAJTE I OVO:  Nakon Dece vremena slede Deca propasti

U razgovoru o ovoj ediciji učestvovaće dr Jelena Trivan, direktor JP Službeni glasnik, Prof. dr Stevan Stanković, Prof. dr Sreten Petrović i urednik Borislav Čeliković.

Izvor: RTV