White Ravens za knjigu Poziv


Internacionalna biblioteka za decu i mlade iz Minhena svake godine predstavlja katalog od 200 odabranih naslova koji nose oznaku The White Ravens. Ovaj katalog je rezultat istraživačkog rada stručnjaka književnosti minhenske biblioteke, a njegov cilj je da se svetskoj javnosti predstave najbolja dela iz ove oblasti na međunarodnom nivou. Ovogodišnji katalog predstavlja knjige iz 56 zemalja na 36 jezika.

Roman Nikolete Novak Poziv u izdanju Pčelice, ovogodišnji je dobitnik Međunarodne oznake The White Ravens koju dodeljuje Internacionalna biblioteka za mlade iz Minhena.

Tradicionalno su ovaj katalog i odabrana izdanja bili promovisani na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Pandemija je ove godine prekinula tu tradiciju uz nadu da će sajam knjiga u Bolonji 2021. pružiti priliku da se nadoknadi propušteno.

Prethodno su priznanje The White Ravens ponela dva Pčeličina izdanja: Banda neželjenih ljubimaca Uglješe Šajtinca, 2019. i Mrnjavčevići Dušana Pop Đurđeva, 2017.

Za roman Poziv ovo je već treća nagrada posle nedavno dodeljenog Srebrnog Gašinog pera, kao i Nagrade za dečju knjigu godine na prošlogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.


ČITAJTE  Izabrane priče Mihajla Pantića na ruskom