U Kulturnom centru Vršac, u subotu 21. marta u 18 časova, održaće se međudržavni susret ,,Stvaraoci bez granica“ povodom Svetskog dana poezije.

Društvo za rumunski jezik Vojvodine svojim dosadašnjim delovanjem neosporno ima velike zasluge za iniciranje i podsticanje novog pokreta u književnom stvaralaštvu Rumuna Srbije i organizovanjem više od 40 godina ,,Književne kolonije“ i više od 20 Susreta ,,Pisci na granici“, kaže se u najavi.

Novi ciklus susreta ,,Stvaraoci bez granica“ ima za cilj odavanje priznanja pesnicima i demistifikaciju stvaralaštva kao i dalji podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Na ovoj međudržavnoj kulturnoj manifestaciji koja će se organizovati u saradnji sa Kulturnim centrom u Vršcu i uz podršku Skupštine opštine Vršac, pored književnika, prevodilaca, književnih kritičara i izdavača iz Srbije, učestvovaće i kulturni radnici tj. srpski i rumunski pesnici, kritičari i izdavači iz Rumunije.

Očekuje se dolazak Ambasadora Rumunije u Srbiji i Generalnog konzula Rumunije u Vršcu.

UNESCO je 1999. godine 21. mart proglasio za “World Poetry Day” sa ciljem da se doprinese popularizaciji književnog stvaralaštva, pisanju, čitanju, objavljivanju i proučavanju poezije širom sveta.

Izvor: RTV

Comments

comments

Related Posts