Vladislav Bajac, Žikica Simić i Nikola Dedić o Bobu Dilanu


Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dilan neće doći na ceremoniju dodele nagrada u Stokholmu, saopštila je  Švedska akademija.

Međutim u DKSG u četvrtak 24. novembra u 19 časova u Knjižaru Magistrala dolaze Vladislav Bajac, Žikica Simić i Nikola Dedić da razgovaraju o Dilanu.

Robert Alen Cimerman (24. 5. 1941, Minesota), pevač, kompozitor i pesnik, poznatiji kao Bob Dilan, jedan je od najvećih kantautora XX veka. Promenio je ime inspirisan velškim pesnikom Dilanom Tomasom. Poznat po društveno i politički angažovanim pesmama, sredinom šezdesetih, posle saobraćajne nesreće, zbog religijskih tekstova odmiče se od psihodelije, a sedamdesete obeležava bavljenjem i drugim vrstama umetnosti. Objavljuje roman Tarantula i knjigu Writings and Drawings by Bob Dylan, komponuje muziku za film Pet Garet i Bili Kid, u kojem i glumi. Krajem šezdesetih prelazi u hrišćanstvo, da bi se osamdesetih vratio judaizmu. Za 45 godina objavio je 44 albuma. Časopis Time uvrstio ga je na listu sto najuticajnijih osoba XX veka. Prvi put je službeno nominovan za Nobelovu nagradu za književnost 1997. Još uvek aktivno nastupa.


PROČITAJTE I OVO:  Temelji večnosti, u korak sa svetom