Vladimir Pištalo predstavlja Srbiju u Smitsonianu


Najprevođeniji srpski pisac, Vladimir Pištalo će sredinom novembra održati jednosatno predavanje u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, posvećeno kulturi i istoriji Srbije. Ovo predavanje se odvija u organizaciji muzeja Smitsonian, najvećeg muzeja i istraživačkog centra na svetu, uz saradnju Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu. Predavanje je osmišljeno kao jedinstven, ličan i poetski osvrt na podneblje i istoriju Srbije, od antičkog vremena, kad je Balkan nazivan “catena mundi” – žila kucavica sveta, preko manastira, krajputaša,truba, boja i šala Srbije.

Kao srpski pisac koji predaje američku istoriju, Pištalo je u jedinstvenom položaju da može, kros-referencama, da objasni američkoj publici srpsko iskustvo. Njegov kultni roman “Tesla portret među maskama” američka izdavačka kuća “Graywolf Pres” štampala je prošle godine u dva izdanja. Roman je propraćen sa dvadesetak pozitivnih kritika i predstavljen na književnim večerima u Čikagu, Bostonu, Njujorku, Klivlendu, Torontu i Vašingtonu. Najvažniji trenuci Pištalove turneje predstavljala su čitanja na Hariman institutu Kolumbija univerziteta, Univerzitetu u Čikagu i u Kongresnoj biblioteci.

Podsetimo, Pištalov roman “Tesla, portret među maskama” je i u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade, i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već 7 godina jedna je od najprodavanijih knjiga na našem tržištu, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljena sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a američko izdanje je 11. prevod ove knjige na neki od stranih jezika (u međuvremenu je preveden i na španski i na turski). Objavljen je i kao zvučna knjiga i na srpskom i na engleskom. Srpsko zvučno izdanje je pročitao glumac Petar Božović.

Prvo izdanje ove knjige na engleskom jeziku, objavljeno 2015. godine u SAD (“Tesla, A Portrait With Masks”), u izdanju značajnog izdavača Graywold Press, naišlo na izuzetne ocene američke književne kritike i rasprodato je za manje od tri meseca, a izlazak knjige je propraćen velikim brojem prezentacija u raznim gradovima SAD i Kanade (Bostonu, Čikagu, Pitersborou, Filadelfiji, Njujorku, Vašingtonu, Torontu, Klivlendu…). U međuvremenu je ovaj izdavač štampao i drugo izdanje. Na srpskom ova knjiga ima devet izdanja.

PROČITAJTE I OVO:  Priča o ljudskosti u najekstremnijim uslovima