U Kolarečevoj zadužbini, pred velikim brojem poštovalaca, u petak, 22. decembra svečano su uručene nagrade „Kočićevo pero“ i „Kočićeva knjiga“ vladici Grigoriju za zbirku priča „Preko praga“.

Žiri u sastavu Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković saopštio je da je prestižnu nagradu „Kočićevo pero“ osvojila zbirka priča vladike Grigorija „Preko praga“, dok je istom piscu pripala i nagrada „Kočićeva knjiga“, koju Zadužbina dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo.

„Danas vladika Grigorije predstavlja jedno od značajnih imena našeg književnog prostora, čije je književno stvaralaštvo jedan veliki duhovni svetionik mudrosti u najboljoj tradiciji pripovedača kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić, Meša Selimović i drugi“, rekao je predsednik žirija, književnik Nikola Vukolić.

Miljenko Jergović je istakao da Grigorije svoju priču priča na način na koji ju je pričao Petar Kočić, „iz punog pričalačkog saznanja da je priča sve što iza vremena i iza prostora, iza generacija, ostaje. Ova njegova knjiga je najvećim svojim delom knjiga priča o ljudima koji stradaju“.

„Sudbine takozvanih ’malih ljudi’ koji čine ovaj svet i njihovi životi su ono što preokupira našeg pripovedača. Ova knjiga je i retka prilika da vidimo kako izgleda iznutra život jednog sveštenika i šta je sve to što sveštenik vidi i čuje, pogotovu u zlim vremenima“, rekao je Mladen Vesković.

Vladika Grigorije je rekao da je dobijanje nagrade koja nosi Kočićevo ime za njega izuzetno važno, „jer nosi ime i pečat jednog od najglasovitijih i najznačajnijih pisaca srpskog jezika koji je ponikao na tlu Bosne i Hercegovine, plemenite ali stradalne zemlje. Knjiga ’Preko praga’ je nastajala poslednjih pet godina kao skromni pokušaj da ispričam one životne sudbine koje su mene dotakle i za koje sam verovao da će dotaći duše čitalaca ove knjige. Osim životnih sudbina drugih ljudi ova knjiga donosi svojevrsnu ličnu ispovest koja je nastajala spontano iz potrebe da progovorim o nekim za mene važnim simbolima svog detinjstva i mladosti, ali i zrelih godina“.

ČITAJTE  „Otadžbina“: Odlična knjiga o dobrim ljudima u vremena zla

Vladici Grigoriju nagradu je uručio pisac Vladimir Pištalo.

Ćirilično i latinično izdanje knjige „Preko praga“ možete pronaći u svim većim knjižarama.


Leave a Reply

Your email address will not be published.