Vlada Čilea priznala mogućnost da je Pinoče ubio Nerudu


Vlada Čilea prihvatila je mogućnost da je nobelovac Pablo Neruda možda ubijen nakon puča 1973. koji je doveo generala Augusta Pinočea na vlast.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da Neruda možda nije umro od raka, kako se ranije mislilo.

Saopštenjem je priznat dokument iz marta ove godine, koji je objavio španski list “Pais”.

“Jasno je da je moguće i vrlo verovatno da je treća strana odgovorna za Nerudinu smrt”, stoji u dokumentu.

Međutim, Ministarstvo naglašava da zaključak još nije donesen i da se čeka na rezultate istrage tima stručnjaka.

Neruda je stekao slavu zbog ljubavnih pesama, ali je bio levičar, diplomata i blizak prijatelj marksističkog predsednika Salvadora Aljendea, koji je počinio samoubistvo, kako ne bi morao da se preda trupama tokom puča 1973. predvođenog Pinočeom.

Neruda, koji je tada imao 69 godina i rak prostate, bio je užasnut dešavanjima u zemlji. Planirao je da ide u egzil i da digne glas protiv diktature, ali je samo dan pre nego što je trebalo da otputuje odveden u ambulantu Santa Marija klinike u Santjagu, gde je lečen od raka i drugih zdravstvenih problema. Prema zvaničnim podacima, Neruda je tu i umro 23. septembra. Međutim, odavno se sumnja da je iza njegove smrti zapravo stajao Pinoče.

Njegova smrt je bila toliko kontroverzna da je 2013. naručena ekshumacija njegovih posmrtnih ostataka. Testovi su pokazali da nije otrovan, ali su članovi njegove porodice tražili dalju istragu.

Sudija koji je radio na ovom slučaju tražio je testiranje na supstance, koje ranijim istraživanjem nisu bile obuhvaćene.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Zašto bi trebalo da čitamo svakog dana?