Foto: Kreativni centar

Viteška avantura s despotom Stefanom


U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga Viteška avantura s despotom Stefanom, druga knjiga iz edicije istorijskih romana namenjenih deci od osam do dvanaest godina, pod nazivom IZABERI AVANTURU.

VITEŠKA AVANTURA S DESPOTOM STEFANOM je priča o srednjovekovnoj Srbiji, u kojoj su se odigrali mnogi važni istorijski događaji. Mlađi osnovci otkriće sa Anastasijom i Dimitrijem zanimljivosti iz naše prošlosti i zakoračiće pravo u daleki XV vek!

Dok prate zanimljivu priču, čitaoci će se upoznati s ličnostima koje su vladale Srbijom u srednjem veku, kao i sa članovima njihovih porodica. Otkriće u kakvim su odnosima bili despot Stefan i Đurađ Branković, da li je mongolski vođa Tamerlan bio Srbima prijatelj i koliko je voleo šah. Saznaće da su neke države Srbiji bile saveznice, dok se s nekima ratovalo. Takođe, saznaće šta je predstavljalo dobru gozbu, ko je imao hareme, kakva se odeća tada oblačila, kakvo naoružanje su imali vitezovi i kakve su oklope nosili.

Ovo je druga knjiga iz edicije istorijskih romana namenjenih deci od osam do dvanaest godina, pod nazivom IZABERI AVANTURU. Početkom godine objavljena je knjiga Sirmijumska avantura, koja čitaocima omogućava da se izbliza upoznaju sa antičkim Sirmijumom, rimskim carskim gradom, koji se nalazi na području današnje Sremske Mitrovice. Autorski tim koji je radio na knjigama Sirmijumska avantura i Viteška avantura s despotom Stefanom čine profesor engleskog jezika i književnosti Jelena Šuput i istoričar Gorana Lemajić, kao i ilustrator Aleksa Jovanović.

Foto: Kreativni centar

Knjiige iz ove edicije vode čitaoce u uzbudljiv svet istorije i mašte, u kojem će sretati zanimljive, slavne ili sasvim obične ljude iz prošlosti. Dok čitaju, sami će moći da odlučuju o toku svoje pustolovine i da izaberu put koji će ih odvesti do jednog od deset mogućih završetaka.

Setile smo se kako su nam u detinjstvu naročitu pažnju držale knjige u kojima čitaoci biraju nastavak priče i rešile da se i same upustimo u pisanje jedne takve avanture. Tako je nastala ova knjiga, u kojoj čitaoci mogu da se poistovete s glavnim likovima i postanu deo priče. Na kraju svake stranice oni donose odluke i prave izbor kako da nastave priču, stvarajući tako sopstvenu pustolovinu koja može da se završi na deset različitih načina. Nadamo se da smo tako postigle da deca pred sobom imaju knjigu kojoj će poželeti da se vraćaju, jer u svakoj interakciji s njom mogu da dožive drugačiju avanturu i saznaju nove istorijske podatke i zanimljivosti, navode autorke knjige.

U pripremi je i treća knjiga u ovoj ediciji Tajanstvena avantura sa starim Slovenima, koja čitaoce vodi u daleki VII vek. Uzbudljivi susreti sa Starim Slovenima, Vizantincima, Avarima i Persijancima osvetliće neke važne događaje koji su obeležili to vreme. Pripremite se za nesvakidašnje doživljaje s mitskim stanovnicima čudesnih šuma i planina.

Jelena Šuput je profesor engleskog jezika i književnosti. Radila je u prosveti, a danas se bavi promocijom kulturno-istorijskog nasleđa i prevodilaštvom. Piše poeziju i prozu. Objavila je nekoliko knjiga za decu i odrasle, među kojima su ,,Koplja i ožiljci”, ,,Niz prugu”, ,,Nebeski ljudi”, ,,Sirmijum kroz slike i reči” ,,Sirmijumska avantura” i „Viteška avantura s despotom Stefanom”.

Gorana Lemajić rođena je u Sremskoj Mitrovici. Diplomirala je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Zaposlena je u ,,Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica”, gde se bavi očuvanjem i istraživanjem kulturnog nasleđa Srema. Jedan je od autora edukativnih knjiga za decu ,,Sirmijum kroz slike i reči”, ,,Sirmijumska avantura” i „Viteška avantura s despotom Stefanom”.

Aleksa Jovanović diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu. Ilustracijom se bavi od 2006. godine, prvobitno u oblasti marketinga, crta storibordove za reklame i kratke filmove, a kasnije je otpočeo saradnju s brojnim izdavačima knjiga za decu i mlade.