Veličina kućne biblioteke roditelja utiče na nivo digitalne pismenosti kod dece


Ljudi koji kupuju više knjiga nego što mogu da pročitaju sada mogu da koriste naučno opravdanje za svoje prevelike i, do sada, neopravdane troškove. Novo istraživanje pokazalo je kako deca koja odrastaju u kući sa knjigama kasnije imaju mnogo bolje razumevanje za pročitano, veće matematičke sposobnosti kao i viši stepen veština u digitalnim komunikacijama.

Koliko knjiga je potrebno da bi ovaj uticaj došao do izražaja? Magična brojka je osamdeset knjiga. Barem je tako pokazalo istraživanje koje je sproveo tim profesorke Džoane Sikore na državnom univerzitetu u Australiji. Oni koji su odrastali sa više od osamdeset knjiga u kućnoj biblioteci imali su prosečnu pismenost definisanu kao „sposobnosti za efektivno čitanje kojim se ostvaruje društvena integracija i postižu zacrtani ciljevi“, dok su oni koji su imali manje knjiga od ovog broja ocenjeni kao ispodprosečni. Nivo pismenosti nastavlja da raste sve do posedovanja 350 knjiga dok nakon toga prestaje da raste.

Ispitanici koji su učestvovali u ovom istraživanju imali su između dvadeset pet i šezdeset pet godina i poticali su iz trideset i jedne zemlje. Prvo su ih pitali koliko su imali knjiga kod kuće kada su imali šesnaest godina, a nakon toga je testirano njihovo razumevanje pročitanog, razumevanje matematičkih pojmova kao i njihove sposobnosti da koriste digitalne tehnologije kao sredstvo za komunikaciju. Rezultati su pokazali jasnu i nedvosmislenu vezu između ovih veština i knjiga koje (ni)su imali kod kuće.

„Odrastanje u kućama u kojima se nalaze knjige kod odraslih osoba povećava sposobnosti u ovim oblastima nevezano za vaspitanje koje su im roditelji pružili ili lično obrazovanje i profesionalna dostignuća“, stoji, između ostalog, u izveštaju ovog istraživanja.

Jedno ranije istraživanje pokazalo je da pristup kućnoj biblioteci utiče na na stepen obrazovanja deteta isto kao i stepen obrazovanja roditelja i njihova zanimanja. Naučnici nisu sigurni da li će i u kojoj meri digitalne knjige imati uticaj koji imaju klasične kućne biblioteke, ali je njihovo istraživanje pokazalo kako „veličina kućne biblioteke pozitivno utiče na digitalnu pismenost“.

PROČITAJTE I OVO:  Jedini primerak Regulamenta Marije Terezije štampan crkvenom ćirilicom

Izvor: Mental Floss