Veče posvećeno Amosu Ozu


U utorak, 02. aprila sa početkom u 18 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće održano veče posvećeno nedavno preminulom književniku Amosu Ozu.

Program otvara tribina na kojoj će o Ozovom stvaralaštvu u atrijumu Biblioteke govoriti književnici Vida Ognjenović, Ivan Ivanji i Filip David, dok će od 20 časova u amfiteatru Biblioteke biti prikazan izraelski dokumentrani film „Priroda snova“.

Oz je rođen 1939. godine u Jerusalimu, gde je studirao filozofiju i književnost na Hebrejskom univerzitetu. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih izraelskih pisaca i intelektualaca savremenog doba, koji je svoj život pored književnosti posvetio, kao pobornik mira na Bliskom istoku, i stalnom promišljanju izraelsko-palestinskih odnosa. Dobitnik je mnogih međunarodnih književnih nagrada. Izdavačka kuća Laguna je u prevodu na srpski jezik objavila četiri njegova prozna dela, romane: „Crna kutija“, „Moj Mihael“, „Juda“ i „Priča o ljubavi i tami“. Oz je pisao i dokumentarnu prozu. Njegove knjige prevedene su na četrdeset dva jezika. Preminuo je 28. decembra 2018. godine u 79 godini.

Dokumetarni film „Priroda snova“ iz 2009. godine, u režiji Jonatana i Maše Cur, prati Oza tokom dve godine njegovog života, druženja sa čitaocima u Izraelu i širom sveta i rada na promovisanju ideje o dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog konflikta. Tokom filma, Oz se sreće sa kolegama, piscima Salmanom Ruždijem, Polom Osterom i Nadin Goldimer, nudi savete tadašnjem izraelskom predsedniku Šimonu Peresu i razgovara sa palestinskim intelektualcem Sarijem Nusejbom. Film se osvrće i na roman „Priča o ljubavi i tami“, dirljivo putovanje kroz Ozovo detinjstvo i istoriju države Izrael.

Ulaz na događaj, u organizaciji Ambasade Izraela, Lagune i Narodne biblioteke Srbije, biće slobodan.


PROČITAJTE I OVO:  Tribina "Ko je satiričniji stvarnost ili satiričari?"