Vakcina protiv Kovida-19 i u novom stripu o Asteriksu


Asteriks i Grifon je trideset i deveta epizoda stripa iz serijala o malom galskom junaku, a peta koju potpisuju scenarista Žan-Iv Feri i crtač Konrad (i prva nakon smrti Alberta Uderza). Ovaj strip će se pojaviti istovremeno na dvadeset jezika u početnom tiražu od pet miliona primeraka. Objavljivanje stripa najavljeno je za 21. oktobar 2021. godine.

Koliko je do sada poznato priča će pratiti Asteriksa, Obeliksa i seoskog vrača Aspiriniksa koji će tragati za grifonom. Grifon je mitsko biće sa telom lava, a glavom, krilima i kandžama orla (mada ih ima i sa glavom čoveka, a najpoznatiji primer je Svinga). Grifon se svojevremeno smatrao opasnim demonom u službi bogova, a docnije je postao simbol mudrosti.

Žan-Iv Feri je rekao da je bio inspirisan keltskim mitovima koji su ga naterali da se zamisli da li su drevni narodi verovali u ta mitska čudovišta.

„Vredi napomenuti da je u rimsko doba bilo malo istraživača, tako da je svet, mahom, bio nepoznat“, rekao je Feri. „Neke od izuzetnih životinja, poput slonova i nosoroga, bili su prikazivani u Rimu. Kada bi ih videli, Rimljani bi poverovali u njih. Zašto onda ne bi poverovali i u neka takođe neobična stvorenja? Neka od tih stvorenja, poput meduza, kentaura, gorgona…  Grci su ranije veoma detaljno opisali.

Feri je takođe rekao da će novi strip imati i neke reference na epidemiju Kovida-19, poput lekovitog napitka koji je aluzija na vakcinu.


PROČITAJTE I OVO:  Andre Žid