Svečana sala u Domu knjige bila je juče tesna da primi sve goste koji su došli da prisustvuju uručenju prestižne nagrade “Milan Rakić” za pesničku knjigu “Sveta trešnja” Zoranu Hr. Radisavljeviću u izdanju KOV-a.

Nagrada, koju od 1938. dodeljuje Udruženje književnika Srbije je najstarije priznanje za poeziju koje se dodeljuje kontinuirano, a tako brojni gosti su pokazali koliko je Radisavljević, novinar Kulturne rubrike dnevnika “Politika” zadužio srpsku kulturu, pre svega književnost, pišući o knjigama i piscima.

“Pesnik stihove zapisuje običnim “razgovornim” stilom i stihom, kojim svakodnevni sivi, često tragični život, pretače u uzbudljivu pesmu, a ona zbog te originalnosti, svedenog stiha i naoko kolokvijalnog stila, zvuči nesvakidašnje, provokativno i iznenađujuće. Uspeva da zapiše mnoga sećanja i misli koje veoma retko možemo pročitati u pesničkim knjigama što se kod nas pečate. Iako često govore o mučnom i tegobnom životu, pesme su preplavljene duhovitim obrtima, kao jetki osvrti na sopstveni račun”, rekao je Petar Žebeljan, predsednik žirija u kome su bili, i o knjizi govorili, dr Gordana Vlahović i dr Rade Vučićević.

Podsećajući da je Rakić bio i dobrovoljac u Prvom balkanskom ratu, učesnik Prvog svetskog rata, diplomata i konzul, Radisavljević je skromno rekao:

“Dobio sam nagradu “Milan Rakić”, ali nikada neću biti – Rakić. I dalje se neću usuđivati da kažem da sam pesnik. Veliko je to, i daleko. A olako se upotrebljava”.

Nagradu je uručio Radomir Andrić, predsednik UKS, a stihove je kazivao recitator Vico Davdić.

Svečanost su pesmom i muzikom sa gitare ulepšali Aleksandra Đorđević i Damjan Petrović, učenici Filološke gimnazije.

Izvor: RTV


ČITAJTE  Roman o plemenitosti i nesebičnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.