Uloga kornjača u nastanku Igre prestola


Njegova veza sa Tolkinom plod je slučajnosti, profesionalni pisac postao je u osnovnoj školi, da nije odustao od pisanja nikada ne bi napisao Pesmu leda i vatre, a inspiracija za Igru prestola bile su kornjače…

grmm-z-nationNe morate da budete ljubitelj književnosti i epske fantastike da biste znali ko je Džordž R. R. Martin. Nakon što je HBO adaptirao njegov najpoznatiji književni serijal Pesma leda i vatre u televizijsku seriju Igra prestola njegovo ime je postalo globalni fenomen. Čini se da o ovom američkom scenaristi i piscu horora, naučne i epske fantastike znamo gotovo sve. Ovo su neke manje poznate činjenice o njegovom životu.

432961-Kycb

Uprkos popularnom verovanju srednji inicijali R. R. Martina nisu njegov omaž J. R. R. Tolkinu. Iako Džordža R. R. Martina često nazivaju i američkim Tolkinom istovetni srednji inicijali ovih majstora epske fantastike plod su čiste slučajnosti, a ne Martinovog poštovanja svog, nešto starijeg, kolege. Pisac serijala Pesma leda i vatre rođen je kao Džordž Rejmond Martin, a ime Ričard dobio je sa trinaest godina tokom svoje crkvene konfirmacije.

Svoju profesionalnu spisateljsku karijeru započeo je u osnovnoj školi kada je drugovima iz škole i deci iz komšiluka prodavao kratke priče koje je sam napisao. U većini ovih priča postoje čudovišta, a tarifa je bila jedan cent po priči.

11bde5b995005056ae0008

Smišljao je priče o kornjačama koje su bile njegovi kućni ljubimci. Ove priče predstavljaju seme ideje iz koje se kasnije razvila Pesma leda i vatre. Kako su neke kornjače vremenom umirale u svojim malim igračkama zamkovima tako je mladi Martin izmišljao zaplete u kojima se one međusobno bore za prevlast i za kornjačo-tron. „Dao sam im imena, a kako su živeli u zamkovima igračkama, proglasio sam ih za vitezove i kraljeve“, pričao je kasnije Martin. „Smišljao sam priče u kojima one izdaju jedne druge i ubijaju se u borbi za tron. Tako da Igra prestola zapravo počinje od kornjača.“

PROČITAJTE I OVO:  Dosetljivi bibliotekari lažirali pozajmice kako bi povećali budžet za nove knjige

70853_2

Inspiraciju za naziv svog najpoznatijeg serijala Džordž R. R. Martin je pronašao u pesmi Vatra i led Roberta Frosta iz 1920. godine.

Nakon što je jedna njegova knjiga doživela neuspeh Džordž R. R. Martin je odustao od pisanja. Posle uspeha prva tri romana Martinov četvrti roman The Armageddon Rag prodavao se veoma loše. Zbog toga je odlučio da napusti karijeru pisca. Otišao je u Holivud gde je radio kao urednik serijala Zona sumraka i konsultant na scenariju za Lepotica i Zver. Tokom tog vremena pisao je nacrte za ono što će kasnije postati radnja serijala Pesma leda i vatre.

 

Piše: Milan Aranđelović