Ubistvo kao iz romana


„Čuvar krokodila“ je uzbudljiv književni debi globalno popularne serije knjiga Katrine Engberg u kojoj dvoje detektiva pokušavaju da reše jeziv zločin i uhvate ubicu željnog osvete

Prvobitno objavljen u Danskoj 2016. godine Čuvar krokodila bio je književni debi Katrine Engberg kojim je započela svoj serijal Kopenhagen u kome su glavni junaci policijski istražitelji Jepe Kerner i Anete Verner (zbog prezimena junaka ovaj serijal se često naziva i Kerner-Verner). Zahvaljujući izdavačkoj kući Dokaz izdavaštvo koja je, u prevodu Ane Stefanović, objavila ovaj književni prvenac, sada i čitaoci u Srbiji mogu da se upoznaju sa simpatičnim detektivskim dvojcem Kerner-Verner.

Priča započinje ubistvom dvadesetjednogodišnje studentkinje Julije Stender.  Julije je nedavno došla iz malog mesta u veliki grad Kopenhagen i bila je puna očekivanja od života. Pobegla je iz provincije, strogog i zahtevnog oca i grehova prošlosti i sada je najzad bila spremna da počne da diše punim plućima. Ubica koji je te večeri ušao u njen iznajmljeni stan imao je druge planove. Julije je brutalno izbodena nožem, a zatim je na njenom licu urezana čudna mreža.

Na spratu ispod, Julijena gazdarica, profesorka u penziji, Ester de Laurenti najzad može da ostvari svoj san. Nema više napornih studenata i dosadnih obaveza na fakultetu, te sada može da se posveti svojoj strasti – pisanju krimića.

Kao inspiraciju za prvu žrtvu ona uzima stanarku sa sprata. Julije je tipična književna žrtva, a ubistvo opisano u neobjavljenom rukopisu neodoljivo podseća na ono koje je počinjeno nad mladom stanarkom.

Istraga oko ubistva mlade žene vodi detektivski par Jape Kerner i Anete Verner. On je upravo prošao kroz bolan raskid i pati od depresije, a ona nervozu „gasi“ hranom, najčešće gojaznim čvarcima.

Ko je ubio devojku? I kako se ubistvo poklapa sa opisima u neobjavljenom romanu? Sve ukazuje na bivšeg dečka pokojne devojke. On je imao i priliku i motiv i sredstva da počini ubistvo. Čini se da je sve jasno sve dok i on ne bude ubijen pod još neobičnijim okolnostima.

Tek onda stvari postaju zaista uzbudljive, a čitaoci se ne odvajaju od romana do samog kraja.

Katarine Engberg, foto: Claus Boesen, izvor: alt.dk

Katrine Engberg kaže da je oduvek volela krimiće. Njen otac je bio lingvista potpuno opčinjen poslom koji je sa svojom ćerkom delio ljubav prema kriminalističkom žanru. Odrastala je u sredini u kojoj su reči imale veliki značaj i moć. Iako je oduvek volela da piše, cenjena književnica postala je zaobilaznim putem. Svoju karijeru započela je kao balerina, koreografkinja, instruktorka plesa i glumica. Rukopis njenog prvog romana više od četiri godine skupljao je prašinu u njenoj fioci pre nego što se osmelila da ga iznese pred sud javnosti.

Kada je najzad objavljen, Čuvar krokodila je privukao veliku pažnju javnosti. Knjiga je postala veliki hit među čitaocima, a Engberg je nominovana za nekoliko književnih nagrada. Popularnost njenih knjiga, do sada ih ima pet, prešla je granice Danske, pa i Skandinavije. Romani su joj prevedeni na dvadeset i osam jezika, a serijal Kopenhagen je prodat u više od milion primeraka.

Piše: Milan Aranđelović