Goran Gocić, koji je za svoj roman prvenac „Tai“ dobio Ninovu nagradu, novi je autor Lagune. „Biti Lagunin pisac znači pripadati jednom povlašćenom književnom klubu“, kaže Gocić. Ekskluzivno za predstojeći Sajam predstaviće svoj novi roman „Poslednja stanica Britanija“.

„’Poslednja stanica Britanija“ će izaći pune četiri godine posle romana ’Tai’. Moj prvi roman nastao je u dahu, gotovo u transu“, objašnjava Gocić. „’Poslednja stanica Britanija’ seže dalje u prošlost, zahvata duži period i bogatija je ljudima i događajima. Proces rekonstrukcije je stoga bio zahtevniji.“

Siciliјаnac Antonio, junak „Poslednje stanice Britanije“, ispoveda kako je upamtio London uklešten događajima dve poslednje decenije XX veka: tačerizam i žudnja za bogaćenjem, pad berlinskog zida i dolazak nоvih lаburistа na vlast, prispeće nоvih britаnskih umеtnikа na scenu i ozvaničenje novih vrednosti u Britaniji.

Antonijeve uličarske tehnike – krađe u prodavnicama, bespravno stanovanje u južnom Londonu, ulasci u bioskop bez karte – biće mu od koristi da preživi. Nјеgоvi sapatnici u besparici – izbacivač u noćnom klubu Luka, praški šezdesetosmaš Ivan, polaznik kursa za tonce Goran – takođe pokušavaju da se održe na površini pod naletom neoliberalne bujice.

Četiri marginalca kao da se bore za reč, kao da viču uglas ne samo o svojim uspesima i pehovima, već i o samoj emigraciji: o propuštenim i ugrabljenim prilikama, ljubavnim traumama, mukama i trijumfima na tržištu rada, očajničkim pokušajima da se dokažu.

Emigracija će ih iščupati iz korena i posaditi u novu realnost, obećavajući onima koji su bili poslednji da će postati prvi. Na pragu milenijuma, njihove isprepletane sudbine će se razrešiti: neki među njima će zgrnuti bogatstvo, drugi izgubiti sve izuzev uspomena.

Goran Gocić ima tridesetogodišnji staž kao novinar, urednik i pisac. Radove mu je objavilo tridesetak medijskih kuća na ukupno dvanaest jezika. Njegov roman „Tai“ (2013) bio je bestseler i osvojio četiri nacionalne nagrade za književnost. Snimio je tuce dokumentarnih filmova, a režirao jedan, „Balkanski dnevnik: Bugarska“ (2010). Napisao je četiri studije, o Vorholu, Kusturici, Žilniku, i odnosu bolesti i umetnosti. Eseji su mu objavljeni u dvadeset dva zbornika. Na 62. Sajmu knjiga izlazi i njegova zbirka poezije „Elen“.

Comments

comments

Related Posts