U Srbiji je poklanjanje knjiga na ulici zabranjeno i kažnjivo


Iako je poklanjanje knjiga na ulici humano delo, vodi se kao protivzakonito, što je svojim primerom dokazao i Zoran Đokić. …

On je prošle nedelje na Bulevaru Oslobođenja, između Železničke stanice i ulice Kralja Petra prolaznicima poklanjao svoje knjige. Kako kaže, bilo je svakakvih reakcija, ali zbog komunalne inspekcije nije mogao da do kraja ideju sprovede u delo.

“Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš”, svojevremeno je rekao američki biznismen i pisac Džim Ron.

Novosađanin Zoran Đokić nedavno je rešio da svoje klasike i časopise pokloni prolaznicima na ulici. Na takvu ideju došao je, kako kaže, slušajući o prošlonedeljnom Sajmu knjiga u Beogradu, na koji su učenici imali organizovan prevoz sa svojom školom. Zoran je rešio da napravi svoj besplatan mini Sajam i tako svakom zainteresovanom prolazniku pokloni po jednu knjigu.

“Mnogi ljudi su prošli, a da nisu ni pogledali. Neki su stali onog trenutka kada sam rekao da im poklanjam. Neki su se ljutili. Možda im je neprijatno, nisu se navikli da dobiju na poklon nešto “, priča Zoran Đokić, ekolog iz Novog Sada.

Međutim, Zoran se nije dugo zadržao na ulici sprovodeći svoju dobronamernu ideju u delo.

“Jako kratko sam bio, jer je došla komunalna inspekcija i rekli su mi da se sklonim”, navodi on.

Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove rekli su nam da im taj slučaj nije poznat, nisu ga zaveli u zapisnik, niti su podneli prijavu Prekršajnom sudu. Budući da je u pitanju zauzimanje javne površine koja nije zakupljena, po Zakonu o trgovini takve i slične akcije su kažnjive, a visinu kazne odlučuje Prekršajni sud. Da do toga ne bi došlo, kako biste dobili dozvolu za privremeno zauzimanje javne površine, neophodno je da pošaljete Zahtev Gradskoj upravi za komunalne poslove.

PROČITAJTE I OVO:  Simpatične tetovaže inspirisane knjigom "Mali princ"

Izvor: RTV