Ljubavni roman o Zoni Zamfirovoj i Manetu kujundžiji.

Stevan Sremac je svoj čuveni roman okončao svadbom lepe i ponosite Zone Zamfirove i Maneta kujundžije. Ali šta je bilo posle? Ovako strastvena i beskompromisna veza uvek nameće nova iskušenja, za šta je potrebno i nešto više od ljubavi.

Dušica Milanović Marika prihvatila se izazova da napiše nastavak ove nezaboravne ljubavne priče. „Dukat i divlji pelin“ odvija se u ambijentu starog Niša, u lavirintu uskih ulica, kamenih ograda i orijentalnih lukova, gde opet srećemo poznate likove. Iz novih doživljaja glavnih junaka i neočekivanih situacija, izvire tipičan južnjački humor zaodenut jezičkim koloritom i prožet sentimentalnošću.

Posle velike svadbe o kojoj je čaršija dugo brujala, Zona i Mane počinju da žive u kući koju im je darovao Zamfir. Vreme prolazi, a nad srećnim mladim brakom se nadvijaju senke jer Zona „niti šta ljulja, nit pod srcem nosi“. Po niškoj čaršiji sve više se priča o problemima mladog para, ali i o Manetovom „pravom licu“: terevenkama, meraku i kafanama. Lepa Zona naći će se pred dilemom: da li je voleti nekog dovoljno da bi se živelo zajedno?

Dušica Milanović Marika svoju prvu knjigu, roman „Zona Zamfirova – Šta je bilo posle“, objavila je pod pseudonimom Stevana Sremac. Pod pseudonimom Stevana Sremac objavila je i: „Kap ženske krvi“, zbirka pripovedaka, „Reč za oproštaj“, zbirka gradskih priča. Pod svojim imenom objavila je knjige: „Crna krv“, pesme, „Gozba Velikog kneza“, roman, Beograd, 2012, „Zborak Svete brace“, spomen-knjiga slovenskim apostolima Ćirilu i Metodiju, dvojezično, srpsko-rusko izdanje. Rođena je u Sokobanji, a školovala se u Pirotu, Prizrenu i u Beogradu, gde je završila srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu. Živi u Beogradu.

Comments

comments

Related Posts