U prodaji je novi roman autorke Val Makdermid “Nortangerska opatija”


U prodaji je novi roman u izdanju Samizdata B92, autorke Val Makdermid “Nortangerska opatija”, koji je s engleskog jezika prevela Tanja Milosavljević.

Projekat Ostin spaja šest savremenih bestseler-autora sa šest dela Džejn Ostin: Razum i osećajnost, Nortangerska opatija, Ema, Gordost i predrasude, Pod tuđim uticajem i Mensfild park. Svaki autor, uzimajući kao osnovu ove omiljene romane, piše sopstvenu jedinstvenu interpretaciju romana Džejn Ostin. Projekat Ostin započeo je objavljivanjem viđenja romana Razum i osećajnost okom svetski poznate spisateljice Džoane Trolop, a nastavlja se obradom Nortangerske opatije iz majstorske radionice Val Makdermid i, potom, romanom Ema, iz pera Aleksandra Mekol Smita.

Džejn Ostin je u rukama kraljice trilera Val Makdermid: spremite se za jednu potpuno drugačiju Nortangersku opatiju. Ona je zabavna, domišljata, prevratnička i potpuno škotska – sve je puno životne radosti.

Za Ket Morland je život koji provodi u Dorsetu neizdrživo običan. Ne bi li ga nekako podnela, guta sve romane koji joj dođu pod ruku, pogotovo one s natprirodnom tematikom. Međutim, ako Ket uspe da odvoji oči od stranice koju čita, predstoji joj šok: njeni snovi postaće stvarnost.

Zahvaljujući pozivu bogatih komšija da pođe s njima na Edinburški festival, put joj se ukršta s tajanstvenim mladićem po imenu Henri Tilni, s drugaricom sličnih interesovanja Izabelom Torp i njenim odbojnim bratom koji preti da uništi Ketine izglede da doživi avanturu. Ova heroina se, međutim, ne da tako lako zastrašiti, pogotovo nakon što je Tilnijevi pozovu u svoj impozantni gotički zamak zvan Nortangerska opatija. Možda u njemu ima tornjeva i vrata koja škripe, ali u zabiti škotske Pogranične oblasti Ket je odsečena od spoljnog sveta, jer njen mobilni telefon tamo nema mrežu i ne hvata internet. Sama je u prastaroj opatiji, u kojoj žive stare tajne i porodica koja nije baš onakva kao što izgleda. Hoće li stvarni život postati strašniji od sveta njene mašte? Val Makdermid autorka je dvadeset pet bestselera prevedenih na trideset jezika, koji su dosad prodati u više od deset miliona primeraka. Osvojila je mnoge međunarodne nagrade, među kojima i CWA Gold Dagger za najbolji krimić godine. Godine 2009. primljena je u ITV3 Crime Thriller Awards Hall of Fame, a 2010. ovenčala se nagradom CWA Diamond Dagger, koja se dodeljuje za stalni kvalitet i veliki doprinos krimi-žanru. Val Makdermid živi na severu Engleske.

PROČITAJTE I OVO:  "Pesma o tri sveta" predstavljena u SKC-u

“Obrada originalnog romana iz pera Makdermidove predstavlja inteligentno, zabavno i dobro napisano štivo… Makdermidova je suptilan i duhovit pisac, i teško je zamisliti bolje evociranje duha originala.” Tajms

“Velika vrlina Makdermidove je u tome što je uspela da likovi Džejn Ostin deluju isto onako sveže kao što su zacelo delovali njenim prvim čitaocima… Lako mi je da zamislim i samu Džejn kako joj aplaudira.” Sandej ekspres

“Zabavno… Opatija Makdermidove, sa svojim hodnicima i mračnim ćoškovima, fantastična je, a ovaj roman je avantura puna duha.” Sandej tajms

Izvor: B92