Foto: freepik.com

U POŠTI ODBILI DA POŠALJU KNJIGE ČUVENOG SRPSKOG PISCA: „Poturali mi pod nos nekakve pravilnike za rad s opasnim knjigama!“


Pisac i novinar Srđan V. Tešin jedan je od vodećih autora srednje generacije u srpskoj književnosti. Dobitnik je Nagrade Borislav Pekić, Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine i Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine.

Član je Srpskog PEN-centra. Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika, a zastupljen je i u domaćim i inostranim antologijama kao i u izborima iz srpske savremene književnosti.

Osim knjiga za odrasle piše i za decu. Po odlomcima iz njegovog romana Kuvarove kletve i druge gadosti mađarski umetnik Geza Ric  nacrtao je strip.

Uprkos besprekornoj biografiji iznenađujuće deluje vest da su u jednoj pošti odbili da pošalju njegove knjige.

„Potpuno nadrealno iskustvo: u kikindskoj pošti su ODBILI da prime moju pošiljku s KNJIGAMA za Kanadu“, napisao je Srđan Tešin na Fejsbuku.

Dalje u svom statusu objašnjava kako su od njega tražili da popuni carinsku deklaraciju i da im priloži fiskalni račun za knjige.

„Otkud mi fiskalni račun, pa ja sam autor tih knjiga?!“, zapitao se ogorčeno Tešin. „Kakva carinska deklaracija?! Šta ocariniti? Priče o detinjstvu?!“

Zatim objašnjava kako je do sada poslao gomilu časopisa i knjiga u inostranstvo i da mu nikada nisu tražili fiskalni račun i carinsku deklaraciju.

„Ima Tomas Pinčon onu kultnu knjigu Objava broja 49 o svetskoj zaveri poštanskih službi“, piše u zaključku srpski književnik. „Ono što je Pinčon video kao fikciju, ja sam doživeo u realnosti u Srbiji 2023! Šokiran sam! A mislio sam da me više ništa ne može šokirati!

„Ništa čudno, suočila sam se sa istim“, prokomentarisala je ovaj status novinarka i književnica Ana Stjelja. „Najbolje je knjige slati preko FedExa.“

„Puno je takvih priča u poslednje vreme“, nadovezao se svojim komentarom pisac Bojan Babić.

„Još prošle godine su se ljudi žalili na to“, bila je malo opširnija književnica Ivana Milaković. „Kao, mora fiskalni račun, a pisci hteli svoje sopstvene knjige da šalju u inostranstvo. I onda ispadne da moraš sopstvenu knjigu da kupiš u knjižari da bi uz nju imao fiskalni račun.“