U novom stripu ASTERIKS I OBELIKS POSTAJU VEGETARIJANCI! Hoće li nepokoreni Gali odoleti najvećem izazovu do sada – NOVIM VREDNOSTIMA?


U četrdesetoj po redu avanturi nepokoreni Gali se suočavaju sa najvećim izazovom do sada – novim vrednostima!

Asteriks je najprodavaniji i najčitaniji strip na svetu. Novi album, koji se objavi na svake dve godine, uvek postane najprodavanije izdanje u Francuskoj, kao i u najvećem broju evropskih država, ali i u Kanadi, Indiji, Pakistanu, Izraelu, zemljama Latinske Amerike…

Priča o hrabrim malim Galima koji žive u selu opkoljenom rimskim logorima i koji, zahvaljujući čarobnom napitku, koji im spravlja njihov druid Aspiriniks, uspešno opiru zavojevaču ima poklonike širom sveta.

Za oktobar ove godine najavljena je nova avantura pod nazivom Asterix And The White Iris.

U pitanju je četrdeseti po redu album koji će i ovaj put crtati Konrad, dok će scenarista ovaj put biti Fabero kome će ovo biti premijerni rad na ovom stripu gde će naslediti Ferija.

Koliko je za sada poznato Asteriks i Obeliks će se ovaj put suočiti sa najvećim izazovom do sada – novim vrednostima. U ovoj satiričnoj priči na New Age pokret kao i ideje koje su usledile, Gaj Julije Cezar ima pakleni plan kako da pokori hrabre Gale. Ovaj put će pokušati da zatruje njihove umove i ponudi im novi pogled na svet.

Šta ako među Galima zavlada ideja da je jesti meso nešto loše? Dobro, Obeliks neće odustati od divljih veprova, ali šta je sa Asteriksom? Hoće li njihovo prijateljstvo biti ugroženo ovom novom podelom na „divljeveproždere“ i ove koji ne podržavaju tradicionalne gurmanske vrednosti?

Beli Iris je naziv nove škole mišljenja koja je iz Rima došla u galsko selo. U samoj srži ove nove ideologije je protivljenje nasilju, zdrav način života, individualni razvoj i napredak.

Hoće li se i sam strip suočiti sa kulturom otkazivanja?

„Kada su Rene Gošini i Alber Uderzo počinjali rad na ovom stripu tokom šezdesetih godina, mogli su da ismevaju strance, karikiraju Engleze sa izbačenim zubima ili Grke sa njihovim nosevima iz profila“, rekao je prethodni scenarista Žan-Iv Feri tokom svog rada na Asteriksu. „Danas vam je gotovo potreban rečnik da biste znali šta je sve dozvoljeno, a sa čime se više ne smete šaliti.“

Prvi tiraž ovog stripa biće pet miliona primeraka, dok prodaja dostiže između devet i deset miliona primeraka. Tako da dok postoje milioni onih koji i ga i dalje vole, ovaj strip neće morati da brine za svoju budućnost.