U kojoj državi se najviše čita?


Studije pokazuju da većinu studenata u Iranu čine žene – oko 65 odsto. Prema broju novih prodatih knjiga godišnje, Velika Britanija zauzima prvo mesto na svetu.

Prema statistici Ujedinjenih nacija, u 2006. godini, Iran je prema broju pismenih zauzimao visoko deveto mesto u svetu. Danas je u toj državi 82% pismenih (uključujući i nomadska plemena), a taj procenat iznosi 97% među mladima uzrasta od 15 do 24 godine, bez obzira na pol.

Iran ima 3,7 miliona studenata, od čega čak milion studira medicinu. Oko trideset odsto studira inženjerske i tehničke nauke, što je jedan od najviših procenata u svetu. Prema studiji rađenoj 2011. godine, većinu studenata u Iranu čine žene – oko 65%.

U Gruziji se najčešće posećuju biblioteke

Da li ste se nekada zapitali koji narod na svetu najviše čita? Prema NOP – svetskom kulturnom indeksu, najviše čitaju – Indusi. Jedan Indus provede prosečno 10 sati i 42 minuta nedeljno čitajući. Na drugom mestu je Tajland, sa 9, 24 sata po stanovniku a sledi Kina sa osam sati čitanja nedeljno. SAD se nalaze na 22. mestu. Prosečni Amerikanac nedeljno čitajući provede pet sati i 42 minuta.

Prema podacima koje je objavio UNESKO, prema broju novih prodatih knjiga godišnje, Velika Britanija zauzima prvo mesto sa 206 000 prodatih knjiga. Slede SAD, Kina, Nemačka i Španija.

Kada je reč o knjigama dostupnim iz biblioteke, na prvom mestu je Gruzija sa više od šesnaest knjiga na 1 000 stanovnika.

Izvor: RTS


PROČITAJTE I OVO:  Da je živ Teri Pračet bi danas slavio rođendan