Tvorac Asteriksa dobio spomenik


U Parizu je svečano otkriven spomenik legendarnom francuskom strip scenaristi Reneu Gošiniju.

Bronzana statua u prirodnoj veličini postavljena je u blizini Gošinijevog doma, a na noj se nalaze neki od njegovih najpoznatijih kreacija kao što je Asteriks, hrabri Gal koji je odbio da poklekne pred moćnim legijama slavnog Gaja Julija Cezara.

Gošini, koji je preminuo 1977. godine u pedeset i prvoj godini života, predstavljen je kako stoji na postolju koji, poput police, sadrži neke od njegovih najznačajnijih dela.

Ovo je prvi spomenik u Francuskoj koji je podignut u čast nekog stripadžije.

Stripovi koje je Gošini stvarao veoma su čitani kako u Francuskoj i Belgiji tako i u celom svetu i među decom  i među odraslima. Gošini i Uderzo (koji je crtao Asteriksa i Umpah-Paha) u Francuskoj se smatraju bogovima stripa.

Stripovi poput Asteriksa i Taličnog Toma i danas se prodaju u milionskim tiražima iako su radove na njima preuzeli neki drugi autori.

Najnovija Asteriksova avantura Vercingetoriksova ćerka (ili Poglavičina ćerka) najprodavaniji je strip u Francuskoj u 2019. godini sa čak 1.573.000 prodatih primeraka. Koliko je ova brojka velika pokazuje podatak da se na drugom i trećem mestu najprodavanijih naslova nalaze knjige Gijoma Musao sa 565.000 i 391.000 prodatih primeraka. Ovu epizodu, 38. po redu, kreirali su scenarista Žan-Iv Feri i crtač Didijer Konard.

Gošini, koji je odrastao u bedi pre nego što je nakon služenja u vojsci tokom Drugog svetskog rata upao u čarobni napitak stripa, već je dobio ulicu u Parizu koja je nazvana po njemu i koja se nalazi u blizini Nacionalne biblioteke Francuske.

Izvor: France24


PROČITAJTE I OVO:  Kakva je budućnost stripa Dilan Dog?