U sredu, 12. decembra sa početkom u 19 časova u Maloj sali Studentskog kulturnog centra Beograd u okviru ciklusa Veliki rat i književnost govoriće se o Grigoriju Božoviću.

Na tribini će učestvovati Miloš Кovačević, Dragiša Bojović i Bojan Čolak dok će moderatorka i urednica biti Vesna Кapor.

“Od 1904. godine kada se oglasio u beogradskom časopisu Nova iskra, kao student završne godine književnosti na moskovskoj Duhovnoj akademiji, Grigorije Božović je pisao puno i raznovrsno, sve do samog početka bombardovanja Beograda 1941. Pripovedač i putopisac, redovan saradnik Politike u prvim decenijama 20. veka,gde je objavljivao pripovetke i putopise, zapise o ljudima i krajevima Stare Srbije, Božović je stvaralac koji je po rečima Jovana Skerlića „proširio našu književnu geografiju“. Vinaver je u osvrtu na zbirku Pripovetke iz 1924. pisao da je Božović otkrio nepoznat svet i da je za pisca Božovićevog pripovedačkog dara to dovoljno da mu ime ostane u istoriji nacionalne književnosti. Po rečima Antuna Barca, Božovićeva „pregnantna pripovetka“ unela je izvornu i orignalnu svežinu u monotonu atmosferu jugoslovenske proze.


Кnjiževno delo Grigorija Božovića (1880-1945) koga čine pripovetke, putopisi, publicistika, hronika, nerazdvojno je od njegove društvenopolitičke delatnosti i njegovog angažmana nacionalnog radnika, te ga je gotovo nemoguće tumačiti izvan istorijskog konteksta.”

Marija Jeftimijević Mihajlović


Comments

comments

Related Posts