Povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra, u 12 sati, u prostorijama Informacionog centra Evropske unije (Kralja Milana 7), Narodna biblioteka Srbije i Informacioni centar Evropske unije organizuju tribinu “Savremena evropska književnost u prevodu: kome i o čemu pišu pisci danas“.

Gosti: Vladislav Bajac (direkrot IP Geopoetika), Zoran Hamović (direktor IP Klio), Dimitrije Tadić (rukovodilac Deska Kreativna Evropa), Ana Vukomanović (urednica u predavačkom centru Kolarčeve zadužbine) i Aleksandar Šurbatović (urednik u IP Dereta).

Na tribini će biti reči o mestu i značaju savremene evropske književnosti na ovim prostorima: njeno prisustvo na izdavačkoj sceni, vidljivost u medijima i u zvaničnim programima institucija kulture. Biće razmotreno kakva je uloga institucija kulture u upoznavanju javnosti sa recentnom evropskom literaturom i u kojoj meri one ostvaruju društveni značaj. Učesnici će odgovarati i na pitanja vezana za srpsku i svetsku praksu kada je reč o predstavljanju književnih dela autora čija su dela tek prevedena kao i o potrebi za novim modusima predstavljanja savremene evropske književnosti s obzirom na promenu kulturne paradigme, novim zahtevima i potrebama čitalačke publike.

Program uredile: Vesna Jovanović i Milena Đorđijević.

Comments

comments

Related Posts