Tribina: “Ratni dnevnici između svedočenja, istorije i književnosti”


Понедељак, 20. фебруар у 19 часова

Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд

Циклус: Први светски рат између сведочења, историје и фикције

Трибина: Ратни дневници између сведочења, историје и књижевности

Говоре:

Дуња Душанић

Данило Шаренац

 

Уређује и води Дејан Симоновић

 

Српско књижевно друштво отвара нови трибински циклус: Први светски рат између сведочења, историје и фикције

О Великом рату је, још за време његовог трајања, написано више текстова него о било ком рату пре њега. Различитих жанрова, амбиција и вредности, ови текстови данас образују непрегледан корпус, у којем се, раме уз раме са историјским списима, налазе сведочанства и сећања појединаца, писма, дневници, песме, романи, приче и драме. Упркос многим разликама, њиховим ауторима је било заједничко настојање да, у складу са сопственим склоностима и могућностима, али и са обележјима жанра за који су се определили, прикажу рат којем су били сведоци. Имајући у виду да је Први светски рат, између осталог, уздрмао и темеље прихваћених претпоставки о односу између стварних догађаја и писања о њима, поређење тих текстова нам може открити много више о појединим догађајима или појавама него трагање за пуким чињеницама. Свака трибина у оквиру циклуса Први светски рат између сведочења, историје и фикције посвећена је једном таквом догађају или феномену – било да је реч о биткама, као што су Мојковачка или Кајмакчаланска, политичким збивањима, као што је Уједињење, појавама, као што су ратна траума, смрт и губитак или праксама, као што је вођење дневника у рову. Ови и многи други видови ратне стварности биће размотрени са становишта различитих текстова и дисциплина које се њима баве.

PROČITAJTE I OVO:  Knjiga za ljubitelje Dnevnika šonjavka i Toma Gejtsa! 

 

Ратни дневници између сведочења, историје и књижевности

Говоре: Дуња Душанић и Данило Шаренац

Данас, када нас од Првог светског рата дели стотину година и када савременици овог догађаја одавно више нису живи, читање ратних дневника се чини вишеструко важним задатком. Прешавши из оквира личних архива и породичних историја у јавни простор, дневници пружају увид у живот војника на Западном или Солунском фронту, у афричким или грчким болницама, али и покрећу нека од кључних питања за разумевање историје Првог светског рата. Која су сведочанства, када и зашто објављена, а која нису? Којим сведоцима и каквим сећањима је дат глас? Којим текстовима је публика, у различитим периодима, поклањала пажњу, а којима није? И који су све критерији имали улогу у одређивању неког сведочанства као вредног извора, узбудљивог штива или истините приче?

Дуња Душанић и Данило Шаренац говориће о дневницима Драгољуба Ранковића и Милутина Ристића, двојице вршњака који су мобилисани у чувене ђачке батаљоне 1914–1915. године и који су, пролазећи кроз нека од најгорих искустава Првог светског рата у Србији, бележили своје доживљаје у дневницима.