Tribina o uticaju Tolkinovih dela na RPG igre


U nedelju, 03. juna sa početkom u 16 časova u Poletu (Cetinjska 15) biće održana tribina na kojoj će se govoriti o uticaju Tolkinovih dela na RPG igre.

Učesnici tribine su Dušan Kocoljevac, osnivač Kluba ljubitelja igara i fantastike „d20“ u Pančevu i Darjan Kubik, anglista i pasionirani gejmer. Moderatorka će biti Tatjana Ristić, doktorantkinja na modulu Književnost i entuzijasta za ludologiju.

Tolkinov “Gospodar prstenova” imao je dubok uticaj na popularnu kulturu. Pukom slučajnošću izdat je iste godine kada je i prvi personalni računar pušten u javnu prodaju, što je simbolizovalo njegov budući uticaj na video-igre. Između njih postoji značajna veza, a to je društvena igra “Dungeons and Dragons”.

Na tribini će se ispitati koji su to elementi Tolkinovih romana postali kanonske odlike tzv. „igara uloga“. Preko pojma „quest“ i mehanika igre koje je Tolkin inspirisao, do same Tolkinove mitologije koja je – savremenim kompjuterskim rečnikom rečeno – „default setting“ mnogih društvenih i video-igara.


PROČITAJTE I OVO:  Radivoj Šajtinac dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet