Roman „Simpatizer“ američkog pisca Vijet Tan Nujena tema je 31. druženja ljubitelja dobre knjige u okviru Laguninog književnog kluba, koji će biti održan 1. septembra od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u. O ovom izvanrednom romanu o izdaji, špijunaži i nasleđu Vijetnamskog rata govoriće: prevodilac Dijana Radinović, književni kritičar Miroljub Stojanović i urednik romana Mina Kebin.

Poreklom Vijetnamac, autor je sa porodicom u ranom detinjstvu imigrirao u Sjedinjene Američke Države i u ovom romanu iznosi perspektivu vijetnamskog doseljenika.

„Simpatizer“ je priča o jednom kapetanu, čoveku koji je rastao uz sirotu majku Vijetnamku, bez oca Francuza, i koji odlazi u Ameriku na studije, da uči o životu i ljubavi, ali se vraća u Vijetnam da se bori za komunističke ciljeve. O čoveku koji je špijun i simpatizer. O čoveku koji zapravo ne zna ko je. Njegov um je podeljen jer su njegova politička ubeđenja u sukobu sa ličnim uverenjima. April je 1975. godine, a Sajgon je u haosu. General južnovijetnamske vojske pijucka viski u svojoj vili i uz pomoć svog pouzdanog kapetana sastavlja spisak onih koji će dobiti mesto u poslednjim avionima koji lete iz zemlje. General i njegovi sunarodnici otpočinju nov život u Los Anđelesu, nesvesni da jedan među njima, kapetan, tajno motri na grupu i sve prijavljuje visokom zvaničniku Vijetkonga.

Sasvim različit od svih romana i filmova o Vijetnamskom ratu koji mu prethode, sa literarnom elegancijom i mračnom pronicljivošću, „Simpatizer“ nam prikazuje perspektivu rastrzanog subverzivca i idealiste, i razotkriva onu stranu rata i njegovih posledica koje Amerika nikad nije videla.

Vijet Tan Nujen je za ovaj roman dobio prestižne književne nagrade: Pulicerovu, nagradu Edgar, PEN/Fokner, Karnegi, APALA.

Comments

comments

Related Posts