Dvadeseta tribina Laguninog književnog kluba će biti održana u petak, 7. oktobra od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u, a za temu će imati knjigu aktuelne dobitnice Nobelove nagrade za književnost Svetlane Aleksijevič – „Černobiljska molitva“.

Ovo je čudesan i potresan prikaz černobiljske katastrofe, svedočanstvo od kojeg se ježi koža, a opet književno delo biblijskog tona, poput savremenih psalama običnih ljudi koji su posle ove moderne apokalipse našli reči mudrosti, samilosti i utehe.

O knjizi će govoriti prevoditeljka Enisa Uspenski, istoričarka Ivana Pantelić i pisac Vule Žurić.

Na tribini će biti reči o Nobelovoj nagradi za književnost dodeljenoj Svetlani Aleksijevič 2015, priznanju za „spomenik stradanju i herojstvu u naše vreme“.

Glavni junaci ove nesvakidašnje dokumentarističke proze su i žrtve i spasioci, i deca i vojnici i žitelji avetinjske ozračene oblasti ograđene tablama upozorenja, kao i naučnici, psiholozi, lekari, preživeli, evakuisani i povratnici. Oni svi u pero Svetlane Aleksijevič govore reči koje se stapaju u jednu, jedinstvenu černobiljsku molitvu za postradale i one koji će još dugo snositi teške posledice.

Comments

comments

Related Posts