U utorak, 22. januara sa početkm u 19 časova u Domu omladine Beograda Društvo ljubitelja fantsatike Lazar Komarčić organizuje tribinu na kojoj će se govoriti o naučnoj fantastici Ursule Legvin.

Osvrt na njeno delo i značaj za fantastiku uopšte daće verovatno najbolji poznavaoci njenog opusa u Srbiji – astrofizičar i futurista dr Milan Ćirković i dr Zoran Živković, izdavač, autor i profesor Filološkog fakulteta.

Ursula Legvin važi za klasika naučne fantastike, a njene knjige prodate su u milionima primeraka širom sveta. Dobila je brojne književne nagrade, a važila je za konkurenta za Nobelovu nagradu.

Od Meri Šeli, koja je napisala prvi naučnofantastični roman Frankenštajn, Legvin je bila jedna od retkih žena koja je stvarala u ovom dominantno muškom žanru. Od prve priče, objavljene 1961. godine, Legvin se predstavlja kao inteligentna i intrigantna spisateljica.

Čuvena je njena rečenica da piscima nije nagrada profit, nego sloboda. „Ne mislim da su nagrade nešto loše. Zaslužila sam svojim radom svaku od njih. Dobrodošle su jer su mi pomogle da u starosti povratim samopouzdanje”, kazala je Legvin.

Ursula Legvin je preminula prošle godine u svom domu u Portlandu u državi Oregon u 88. godini.

Comments

comments

Related Posts