Tri nagrade izdanjima “Kreativnog centra”


Na ovogodišnjem 19. konkursu za Nagradu dečje kritike knjiga LOVAC NA MASLAČKE Vesne Aleksić u izdanju Kreativnog centraosvojila je drugu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera za 2014. godinu u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka Dositej Obradović i organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Ove godine prispelo je 38 naslova iz produkcije za 2014. godinu, 18 naslova za mlađi (7–11 godina) i 20 naslova za stariji uzrast (12–15 godina). U dečjem žiriju bilo je 100 učenika beogradskih osnovnih škola sa opština Zemun i Voždovac.

Nagrada je dodeljena 7. oktobra 2015. godine u Udruženju književnika Srbije u Beogradu.

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je 8. oktobra 2015. dve nagrade Neven za 2014. godinu izdanjima Kreativnog centra:

– Ivani Lukić za knjigu IGRA ODRASTANJA
kao najboljem delu iz oblasti popularne nauke

– Dušanu Pavliću za knjigu STILSKE IGRE
kao najboljem delu iz oblasti ilustracije

Ovo je treća godina zaredom da dva izdanja Kreativnog centra osvoje ove prestižne nagrade. Možemo se pohvaliti time da smo do sada osvojili čak 22 Nevena!

O nagradi iz oblasti popularne nauke odlučivao je žiri u sastavu: Mila Stanojević-Bajford, Tijana Tropin, Vladimir Andrić i Vladimir Jelenković, predsednik žirija.
Obrazloženje žirija: „Na odluku žirija presudno je uticala univerzalna vrednost ove knjige, upućene prevashodno adolescentima koji u periodu odrastanja i na trnovitom putu sazrevanja vape za pravim odgovorima na, za njih veoma osetljiva i važna pitanja, za dobro promišljenim savetima, ohrabrenjima i pravim putokazima u donošenju bitnih životnih odluka. Iako posvećena izuzetno ozbiljnim i za mlade ljude najvažnijim temama – fizičkom izgledu, emotivnom životu, odnosu prema roditeljima, društvu, prijateljima, školi, zabavi i, konačno, prema životnim odlukama o tome „čemu se posvetiti i šta raditi u svom životu“, Igra odrastanja je izuzetno zabavna i duhovita knjiga. U formi kompjuterske igre, pisana savremenim jezikom, bliskom generaciji koja odrasta uz bežične komunikacije, internet, društvene mreže, pametne telefone, tablet računare i druge gedžete novog tehnološkog doba, nenametljivo, ali veoma mudro i promišljeno, uz mnoštvo izazova, zapleta i prepreka, navodi mladog čitaoca na stalno razmišljanje, planiranje i preispitivanje. Sve u svemu, izuzetno štivo za uspešno savladavanje, kako sama autorka to zapisuje, „drevne igrice ODRASTANjA koja se dobija u paketu uz ŽIVOT i svako je mora odigrati bar jednom u životu”.

ČITAJTE  Nova knjiga iz serijala „Moćna petorka“ Entonija Horovica

O nagradi iz oblasti ilustracije odlučivao je žiri u sastavu: Vesna Moravić-Balkanski, Ludvik Vincent Gadomski i Boris Kuzmanović, predsednik žirija.
Obrazloženje žirija: „ Izvanrednoj epopeji odnosa gavrana i lisice prvo nas mami atraktivna korica, tehnički i likovno briljantno izvedena. Iako možete naslutiti šta se krije među koricama ove sjajne knjige, prava magija započinje i nadilazi sfere realnog već na prvim stranicama. Dva eminentna maga svoga zanata (literarnog i ilustracijskog) su rešila da nas opčine…u tome su i uspeli.
Virtuoznost ilustracija Dušana Pavlića uobličava sadržaj knjige na beskrajno zabavan način uz koju se uči, smeje, zabavlja, inspiriše i razmišlja. Strukturalnu formu teksta koja zahteva repeticiju likova i događaja, koja se na prvi literarni utisak čini samodovoljnom, Dušan sa lakoćom nadograđuje svojim crtačkim umećem. Dopadljivi, vešti, raznovrsni, zabavni, topli crteži još jednom pokazuju velikog znalca i već osvedočenog jednog od najboljih srpskih ilustratora Dušana Pavlića. Ilustratora koji se uz „Stilske igre“ i sam igrao sa stilom crteža. Savremeno tumačenje basne kao glavnog motiva sadržaja knjige obogaćuju upliv i preplitanja savremene, klasične, ekspresivne, sugestivne, ali uvek sveže i aktuelne ilustratorske forme. Nagrada „Neven“ još jednom je potvrdila svoju ulogu u prepoznavanju najboljih umetnika, a sa ilustracijama Dušana Pavlića krug nagrađenih postaje još bogatiji i vredniji. Dušanovim crtačkim igrama ne želimo odmor, već nova iznenađenja. Sam je kriv…tako nas je navikao.”

Tradicionalna nagrada Neven dodeljuje se u organizaciji Prijatelja dece Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva kulture, od 1955. godine.
To je najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, koja ove godine proslavlja šezdeseti rođendan.