Treći festival ČitamЧиташ 13. i 14. juna (Program)


Treći festival knjige ČitamЧиташ biće održan 13. i 14. juna na lokalitetu stare Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Festival će u subotu u 14 sati otvoriti pisac Ivan Tokin.

Kao i svake godine ulaz na festival je besplatan, a centralna aktivnost je trampa polovnih, pročitanih knjiga. Pored toga, posetioce očekuju aktivnosti i radionice koje u fokusu imaju knjigu i bogat kulturni i muzički program, koji će trajati u subotu i nedelju od 14 do 22 sata.

2

Mesto stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu tokom ova dva dana biće ponovo pretvoreno u mesto na kome se slavi knjiga i čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela.

8

U okviru radionice „Čitaš mi, čitam ti“, koja se održava i u subotu i u nedelju, javne ličnosti iz oblasti kulture i medija posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. Neki od njih su Ivan Jevtović, Olja Bećković, Tihomir Stanić, Zijah Sokolović, Dušanka Stojanović Glid, Ivana Rašić – Sajsi, Stefan Bundalo.

Prvog dana festivala na panelu „Knjiga i novi mediji“ blogeri i urednici književnih online magazina govoriće o tome na koji način je moguće knjigu i čitanje promovisati i popularizovati putem novih medijskih formi – bloga, društvenih mreža, interneta uopšte.

44

Mladi promoteri čitanja čitalačkog kluba Mreža B.O.O.K. razgovaraće o univerzalnim književnim temama u formi speed dating-a, davati preporuke i diskutovati o knjigama. U okviru festivala studentkinje Filološkog fakulteta i defektolozi surdolozi organizovaće besplatnu radionicu znakovnog jezika.

88

Još jedna ljubiteljka knjiga i čitanja, kantautorka Ana Ćurčin, sviraće za ČitamЧиташ publiku na Kosančićevom vencu 13. juna u 21h. Pored nje, u okviru muzičkog programa, na festivalu će nastupati Tamara Ristić sa svojim autorskim projektom „Kezz“, Filip Zarić i samoorganizovani hor Horkestar, koji će izvoditi poeziju Duška Radovića, Vaska Pope, Ivana Glišića. Takođe, mladi pesnici, članovi Sekcije scenskih umetnosti Filološkog fakulteta BU, izvodiće na festivalu autorsku poeziju u pratnji muzičara iz grupe Belgrade guitar district.

Festival2014-CitamCitas-1

Za najmlađe posetioce biće organizovana radionica „Čitam-Crtam“, u okviru koje će mališani imati priliku da prave i ilustruju knjige i obeleživače za knjige, a u nedelju u 16 sati dečje pozorište Talija izvešće predstavu „Priča o čarobnom štapiću“. Takođe, najmlađi će imati mogućnost da učestvuju u psihodramskoj radionici za decu „Moj lik iz bajke“ Vide Djokić i da uživaju u dečjem horu Orlić.

PROČITAJTE I OVO:  Pustoš u izdavaštvu: Pisci su ucenjeni

Festival2014-CitamCitas-6

Na festivalu će biti izložene fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu ilustracija književnog dela, a pobednici konkursa biće proglašeni na zatvaranju. Da pobednici konkursa i izvođači ne odu kući praznih ruku, pobrinule su se izdavačke kuće Evro Guinti, Dereta, Makart, Kreativni centar, Albatros, Službeni glasnik, Lom, Clio, Arhipelag, Pčelica i Dobra knjiga.

Festival ČitamЧиташ održava se u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Festival se održava na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti, kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

Organizatorke festivala su studentkinje master i osnovnih studija istorije umetnosti – Mirjana Jemović, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Tanja Đođević.

Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Narodne biblioteke Srbije.

ČitamЧиташ 2015. : PROGRAM

Svakog dana od 14 do 22 sata RAZMENA KNJIGA

i radionice za decu od 14 do 18 sati

Subota 13. jun

14: 00 Otvaranje festivala ČitamЧиташ: Ivan Tokin

15:00 Radionica znakovnog jezika I

Polaznici radionice imaće priliku da se upoznaju sa osnovnim gestovima srpskog znakovnog jezika, prevođenjem poezije i kratkih tekstova na znakovni jezik, sa ciljem širenja ovog načina komunikacije među mladima. Takođe, ideja je da se kroz radionice populacija urednog sluha upozna sa mladim gluvim i nagluvim osobama i njihovim načinom komunikacije. Organizatorke radionice: Studentkinje Filološkog fakulteta Katarina Ivanišević, Marija Dabić, Jelisaveta Ranković i diplomirani defektolozi – surdolozi Bojana Đukanović i Jelena Sovrlić.

16:00 Sekcija scenskih umetnosti Filološkog fakulteta

I ove godine na festivalu Čitam-Čitaš nastupiće mladi autori koji će predstaviti svoj rad. Šesnaest pesnika iz Sekcije scenskih umetnosti Filološkog fakuleteta svojim nastupom oživeće rušvine Narodne biblioteke uz gostovanje svojih kolega iz Beogradskog gitarskog društva.

PROČITAJTE I OVO:  Dobitnik Nagrade "Miroslav Dereta" za 2022. godinu

17:00 Čitaš mi – čitam ti

Kako bi doprineli popularizaciji čitanja i knjige kao medija, poznate javne ličnosti čitaće odlomke iz svojih omiljenih knjiga. Preporuka osobe čije mišljenje cenimo je najsigurniji put ka otkrivanju novih knjiga i autora. U okviru radionice “Čitaš mi, čitam ti”, koja se održava i u subotu i u nedelju, svoje književne afinitete sa publikom će podeliti: Zijah Sokolović, Ivana Rašić – Sajsi, Dušanka Stojanović Glid, Stefan Bundalo.

18:30 PANEL KNJIGA I NOVI MEDIJI: Vera Ačimović (Knjigofilija.com), Milan Aranđelović (Bookvar.rs), Tijana Banović (Blacksheep.rs), Tanja Đorđević (Festival ČitamЧиташ), moderatorka: Marina Lutovac

Na panelu blogerke i urednici književnih online magazina govoriće o tome na koji način je moguće knjigu i čitanje promovisati i popularizovati putem novih medijskih formi – bloga, društvenih mreža, interneta uopšte.

20:00 Kezz (Tamara Ristić)

Muzika Tamare Ristić, čije je umetničko ime Kezz, kreće se kroz niz modernih žanrova, a ono što je karakteristično je pevanje, koje je u nekim segmentima stilizovano i inspirisano srpskom izvornom muzikom. Sa svojim prvim solo singlom “Moma” ušla je u najuži krug za izbor najbolje kompozicije prestižne muzičke mreže World Music Network, koja se bavi popularizacijom žanra World Music.

21:00 Ana Ćurčin

Ana Ćurčin je mlada kantautorka iz Beograda i jedna od „najboljih predstavnika/ca Amerikana scene“ na Balkanu. Muzički se uglavnom kreće u žanrovima indie-rocka i američkog folka, ali i sa brojnim drugim uticajima koje na specifičan način pravi autentičnu zvučnu sliku.

Nedelja 14. jun

14:00 Orlić – dečji hor

Hor Orlić je crkveno dečji hor iz Batajnice koji okuplja decu uzrasta od 6 do 15 godina”. Hor ove godine slavi svoj peti rođendan. Deca pevaju duhovne, izvorne, popularne i dečije, domaće i strane, pesme. Dirigentkinja hora je Jelena Pavlović, učenica treće godine srednje škole.

15:00 Radionica znakovnog jezika II

Na kraju radionice svi prisutni će imati priliku da prisustvuju hip-hop nastupu učenica OŠ ,,Stefan Dečanski” , škola za oštećene sluhom – nagluve. Organizatorke radionice: Studentkinje Filološkog fakulteta Katarina Ivanišević, Marija Dabić, Jelisaveta Ranković i diplomirani defektolozi – surdolozi Bojana Đukanović i Jelena Sovrlić.

16:00 Teatar Talija – “Priča o čarobnom štapiću”

PROČITAJTE I OVO:  "Crna ptica" - Nagrada Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade

Predstava govori o staroj bakinoj knjizi, koju dva drugara pronalaze na tavanu i u kojoj su skrivena mnoga znanja i tajne. Oni pokušavaju da u njoj pronađu i tajne reči koje bi pokrenule čarobni štapić, ali moć štapića izmiče njihovoj kontroli. Na kraju shvataju da su ustvari knjige same za sebe najveća čarolija. Teatar Talija postoji već 30 godina, a od 1989 godine je i zvanično registrovan kao prvo privatno profesionalno dečije pozorište.

17:00 Čitaš mi – čitam ti

Javne ličnosti iz oblasti kulture i medija posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. Učesnici: Ivan Jevtović, Olja Bećković, Tihomir Stanić i Branislav Trifunović.

18:30 Čitalački speed dating Mreže B.O.O.K.

Na pet punktova, posetioci festivala moći će sa članovima kluba Mreže B.O.O.K., mladim promoterima čitanja, da razgovaraju o univerzalnim temama iz knjiga, što znači da će moći da dobiju, ali i da daju preporuku za čitanje. Mreža B.O.O.K (Biblioteka odabranih omladinskih knjiga) okuplja grupu tinejdžera usmerenih na promociju čitanja i prezentaciju odabranih kvalitetnih romana za mlade.

19:30: Proglašenje pobednika foto konkursa

Na festivalu će biti izložene fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu ilustracija književnog dela, a svi posetioci imaju priliku da glasaju. Nagrade za pobednike obezbedile su izdavačke kuće Evro Guinti, Dereta, Makart, Kreativni centar, Albatros, Arhipelag, Službeni glasnik, Lom, Clio, Pčelica i Dobra knjiga.

20:00 Filip Zarić

Filip Mo Ye kao autor teži da se izrazi kroz melanholične i nežne, bučne i temperamentne pesme čije teme su obojene ličnim, ponekad i socijalnim angažmanom. Prošao je kroz razne grupe i kolektive kao songwriter. Njegove pesme su uglavnom na engleskom jeziku koji se koristi kao metoda neophodne stvaralačke distance, a da to nije pravilo pokazuju pesme na francuskom i domaćem jeziku.

21:00 Horkestar

Horkestar je samoorganizovani hor (hor + orkestar) iz Beograda, a ovom prilikom će izvoditi poeziju Duška Radovića, Vaska Pope, Ivana Glišića… Horkestar nastupa i u koncertnim prostorima i na mestima gde se ne očekuje da hor peva – ulicama, trgovima, parkovima, pijacama, domovima za nezbrinutu decu, gradskom prevozu. Često podržava humanitarne, ekološke i građanske akcije.