Treće izdanje knjige “Duhovi prošlosti”


U prodaji je treće izdanje romana Severna kapija: duhovi prošlosti Danijela Jovanovića, pod pečatom izdavačke kuće Otvorena knjiga.

Ako pratite domaću književnu scenu, ako volite knjige za mlade i fantastiku, onda ste do sada sigurno čuli za serijal Severna kapija. Ova saga ispunjava sve kriterijume jedne uzbudljive i poučne YA avanture: u njoj ima mračnih bića kakva samo naša mitologija može da iznedri (veštice, drekavci, more i lesnici), surovog sistema školstva u kome dominira razlika između društvenih slojeva, vršnjačkog nasilja, detektivskog slaganja tragova uz pomoć tumačenja simbola i strahovitih preokreta. Ipak, ono što ovom pričom prvenstveno osvaja srca jesu ljubav, prijateljstvo i nesalomiva snaga porodice.

Severna kapija: duhovi prošlosti prva je od četiri priče ovog fantastičnog serijala. Kroz nju pratimo Suzanu koja iz malog mesta odlazi u elitnu evropsku školu smeštenu visoko u izolovanom planinskom predelu. Pored prilagođavanja na potpuno novi svet, nepoznati sistem škole i nemilosrdne vršnjake, devojčica biva uvučena u čudnu misteriju koju Severna kapija čuva već decenijama. Duh u obličju laste uvodi je u svet starih i prognanih bića koje devojčica nikada više neće moći da zaboravi. Pored toga, Suzana se suočava sa jednom vrstom ličnog otkrića koje će promeniti sve ono što je do tada o sebi znala.

Danijel Jovanović mladi je autor koji je najpoznatiji po pomenutom serijalu. Pisao je i brojne kratke priče koje su objavljivane na nekim od vodećih portala u zemlji i ušle u brojne zbirke. Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu poezije i proze Janoš Siveri. Njegova priča Kolo objavljena je u prvoj Evenstar-ovoj ediciji pod nazivom Priče i pesme iz srednje zemlje. Kratka horor priča Komadići stakla našla se u zbirci Grad ukletih u izdanju izdavačke kuće Presing i časopisa Afirmator. Priča Praznina ušla je u zbornik KSFF-a Fiknjimu u glavu. Priče Šuma i Komadići stakla ušle su i u zbornik savremene krimi priče Zatvorena knjiga kriminala u izdanju Media Art Content d.o.o. Danijel je i dobitnik nagrade za najbolji prevod na takmičenju organizovanom od strane Španske ambasade u Beogradu.

ČITAJTE  Najčitanije knjige u izdanju Arhipelaga u 2022.

Do sada su u Otvorenoj knjizi objavljeni i naslovi Severna kapija: glasovi u tami i Severna kapija: stranice od peska. Sve knjige iz serijala Severna kapija možete pronaći u svim većim knjižarama Vulkan, Delfi i Papirna krila, kao i na sajtu izdavača.