Izdavačka kuća Laguna nedavno je objavila knjigu „Riba na drvetu“ Linde Malali Hant, koja nam predočava priču o devojčici Ali koja ide u šesti razred i ima poteškoća sa čitanjem i pisanjem, problem koji je u nauci poznat kao – disleksija.

DSC_0934

O knjizi su na promociji govorili Gordana Babić Cvetković, predsednica Prvog srpskog društva za disleksiju i majka disleksičara, Mejra Kijac, logoped, i Zoran Penevski, urednik izdanja za decu u Laguni.

„Riba na drvetu“ je emotivna priča koja se obraća svima onima koji osećaju da se ne uklapaju u svoju okolinu i koji zbog toga trpe. Zasnovan na ličnom iskustvu, roman Linde Malali Hant pokazuje da svi mi posedujemo određene talente i da će uspeh doći samo ako se dovoljno trudimo.

Mejra Kijac je prisutnima najpre približila disleksiju kao sindrom i ukazala na sve što roditelji, stručnjaci i društvo mogu da učine da se deci koja pate od disleksije pomogne. Ona smatra da je knjiga „Riba na drvetu“ odlično oslikala život dece koja su drugačija i teškoće sa kojima se susreću – nerazumevanje nastavnika i vršnjačko nasilje.

Gordana Babić Cvetković, kao majka disleksičara, ukazala je na potrebu da se odrasli informišu i reaguju na vreme kako bismo pomogli mališanima i dobili „ljude genijalce, a ne kriminalce“.

Zoran Penevski, urednik izdanja za decu u Laguni, naglasio je da ovu knjigu treba da pročitaju i mališani i roditelji, ali i svi oni koji se u svom poslu susreću sa mališanima. On je napomenuo da se slaže sa stavom autorke da je svako pametan na svoj način i podsetio da različitost može da bude i poseban dar.

Comments

comments

Related Posts