“Teatar u tvrđavi” u Smederevu


Predstavom “Čovek je čovek” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, danas počinje 3. pozorišni festival “Teatar u tvrđavi” u Malom gradu Smederevske tvrđave, koji će trajati do 11. jula.

Festival pod sloganom “Dobro došli u pozorište”, otvoriće predsednik Organizacionog odbora festivala, dramski pisac i savetnik za kulturu predsednika Srbije Radoslav Pavlović.

Predstavu “Čovek je čovek”, kojom se potvrđuje teza da je čovek kao pojedinac nemoćan, a da je masa ta koja stvara moć, igra se na letnjoj sceni u Malom gradu, a režirala ju je Anđelka Nikolić.

Kao “porodični dan” u programskoj ponudi festivala označen je 7. jul, kada će se igrati predstava “Magareće godine” po delu Branka Ćopića, u izvođenju Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

Beogradsko pozorište će narednog dana, 8. jula igraće u Smederevu predstavu “Iza kulisa” prema delu Majkla Frejna.

U subotu, 9. jula na repertoaru je predstava “Julije Cezar” Vilijema Šekspira, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac.

Šabačko pozorište nastupa 10. jula sa predstavom “Kafanica, sudnica, ludnica” po delu Brane Crnčevića.

Poslednje festivalsko veče, 11. jula, biće u znaku predstave “Valjevska bolnica”, rađene u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice.

Sve predstave su u konkurenciji za nagradu za Najbolju predstavu festivala po oceni stručnog žirija, a dobitniku se dodeljuje statueta sa likom despota Đurđa Brankovića.

Osim te nagrade, na “Teatru u tvrđavi” dodeljuju se statueta sa likom Mare Branković za nagradu Mlada nada, a statueta Tvrđave dodeljuje se dobitniku nagrade za Najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike.

Cena ulaznice za svaku festivalsku predstavu je 200 dinara, a komplet ulaznica za šest predstava u prodaji je po ceni od 1000 dinara.

PROČITAJTE I OVO:  Nakon Janičara, Ustanika i Četnika stiže i Doktor

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizuje ga Centar za kulturu Smederevo.