Festival “Miredita, dobar dan”, koji u Beogradu drugu godinu zaredom predstavlja kulturnu scenu Kosova i otvara neke od najtežih tema o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, otvoren je večeras u Domu Sindikata.

Ideja vodilja festivala jeste iniciranje susreta i kulturne razmene srpske i kosovske scene kojima se stvara tradicija okupljanja i kontinuirane saradnje dva društva, a u cilju poboljšanja njihovih društvenih, političkih i kulturnih odnosa.

Kako je rekao predstavnik mreže nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava Dragan Popović, najteže i najznačajnije teme su žrtve ratnih zločina, odnosno žrtve rušenja ljudskih prava.

On je istakao da će ti ljudi uvek biti na prvom mestu kada se razgovara o Kosovu, kao i o rešenjima problema Srbije i Kosova i da su iz tog razloga nestale osobe centralna tema festivala.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac istakao je otvarajući festival da je nemoguće zamisliti pomirenje dva naroda bez dijaloga različitih kultura.

“Poštovani učesnici, dame i gospodo, pre izvesnog vremena imao sam veliko zadovoljstvo da prisustvujem jednom nesvakidašnjem kulturnom događaju. U novoj postavci velike Šekspirove drame Romeo i Julija, u režiji Mikija Manojlovića, zajedno su nastupali glumci iz Beograda i Prištine. Iako dramska radnja nije izmeštena iz Verone, u ovom izvođenju predstave o razornoj sili mržnje i vanvremenskoj snazi ljubavi, Kapuleti govore na srpskom, a Montegi na albanskom jeziku, bez prevoda”, počeo je Tasovac svoj govor.

“Na samom kraju, kada se upale svetla i padnu i poslednje maske, glumci napuštaju pozornicu i ulaze međ publiku, izgovarajući svako svoje ime i rukujući se sa gledaocima. Kroz ovaj gest — gest razbijanja pozorišnih iluzija, ali istovremeno i jedan sasvim obični, jednostavni gest dobre volje — podsetili su nas, snažno i iskreno, da je u svakom duboko podeljenom društvu, sa svežim, nezaceljenim ranama, sasvim nemoguće zamisliti pomirenje — bez dijaloga različitih kultura”, dodao je.

Ministar je istakao i da je kultura tu da pomogne da se prevazidje medjusobno nerazumevanje “zato što ona ne poznaje granice”

“Kultura je ta jedinstvena konstanta koja i pojedince i čitave zajednice osnažuje, menja i čini sposobnim ne samo da razumeju jedni druge nego i da uživaju u složenoj raznolikosti ljudskog stvaralačkog izraza. Kroz kulturu svi mi razvijamo snažan osećaj pripadnosti ali i svest o izuzetnosti različitih tradicija, verovanja i pogleda na svet. Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu da proglasim festival „Mirdita, dobar dan” — otvorenim”, izjavio je.

Popović nada da će festival postati tradicionalni i kao primer spomenuo glumca Bekima Fehmiua kao sponu koja povezuje dva naroda za koje je rekao da su veoma povezana, ali koja veoma malo znaju jedni o drugima.

“Mi pokušavamo da beogradskoj publici u junu, a zatim i prištinskoj publici približimo šta je to što postoji iza nevidljivog zida koji, rekao bih decenijama, deli dva naroda”, istakao je Popović.

Na otvaranju je glumac Branislav Trifunović recitovao pesmu Dušana Vasiljeva “Čovek peva posle rata”, a prvo na programu je bio film “Tri prozora i vešanje” Ise Ćosje.

To ostvarenje je osvojilo nagrade na Sarajevo film festivalu i Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, a pored tog poznatog režisera, beogradskoj publici će se predstaviti i kosovski muzičari, glumci, pozorišni i filmski reditelji, ali i društveni aktivisti i analitičari.

Tokom trajanja festivala do 8. juna biće predstavljena i knjiga Vetona Suroia “Milijarder”, u izdanju Samizdata B92, izvedena predstava za decu “Cirkus” i za odrasle “Shopping and fucking” Fatosa Beriše, a glumica i pevačica Edona Rešitaj održaće koncert.

Na festivalu će biti predstavljena i multimedijalna izložba “Ja sam” šest priznatih kosovskih umetnica, a publika će moći da uživa u predstavi za najmlađe, kao i u mnogim drugim umetničkim sadržajima.

Pored umetničkog dela festivala, posetioce očekuju i debate o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima koje za svoj cilj imaju otvoreni dijalog i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Festival će se nastaviti u septembru u Prištini gde će se održati filmska nedelja posvećena Bekimu Fehmiuu, a njegova knjiga “Blistavo i strašno” biće prevedena na albanski i predstavljena prištinskoj publici.

Ulaz je, kao i prošle godine, za sve događaje besplatan, a karte za pojedinačne događaje mogu se rezervisati putem maila festival@gradjanske.org.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts