Svi doživljaji Gaše Šeprtlje


Ilustracije i table iz čuvenog stripa Andrea Frankena (1924-1997) o Gaši Šeprtlji, koji već šest decenija zasmejava čitaoce širom sveta, od sutra će biti pred publikom, na izložbi u galeriji Francuskog instituta u Beogradu, od 19 sati.

Najveći deo postavke pod nazivom “Mabreee”, koja će biti otvorena do 4. aprila, čine Frankenovi crteži, a uz njih će Udruženje stripskih umetnika Srbije predstaviti radove naših autora koji su dali svoju posvetu majstoru. Posetioci će premijerno videti i trejler i postere iz filma “Gaša Šeprtlja”, koji stiže u bioskope 5. aprila, u distribuciji kuće “2i Film”.

Ovaj legendarni strip serijal se pojavio 28. februara 1957. u belgijskom magazinu “Spiru” i prati dogodovštine besposlenog i lenjog junaka Gaše, njegove “korisne” izume, koji se završavaju uništavanjem kancelarije. Strip je uvršćen u “Mondov” spisak “100 najboljih knjiga 20. veka”.

“Gaša Šeprtlja” je i kod nas jedan od najpopularnijih stripova. U Srbiji i Jugoslaviji izlazio je od 1965. u brojnim izdanjima, a najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove “Talični Tom” i “Asteriks”. Nedavno je dovršeno objavljivanje celokupnog “Gaše” na srpskom jeziku u šest knjiga, sa Dimitrijevićevim prevodom, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljivane u Srbiji i regionu. Izdavač je kuća “Beli put”, poznata po uvođenju koncepta integrala u naše izdavaštvo, u saradnji sa “Darkvudom”, izdavačem Frankenovih stripova “Spiru i Fantazio” i “Marsupilami”.

Izvor: Večernje novosti


PROČITAJTE I OVO:  Balkanska smotra mladih strip autora ponovo podiže lestvicu