Svetski skup pozorišta za decu i mlade ovog novembra u Srbiji


Iako je bivša Jugoslavija bila među zemljama osnivačima Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International (davnih 1960-tih), ovaj međunarodni skup u ovoj oblasti nije se nikada pre održao, ne samo u Srbiji, nego bilo gde u regionu.

Naša zemlja biće prvi put ikada domaćin centralnog međunarodnog programa u oblasti pozorišta za decu i mlade – Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ Artistic Gathering, na eng.). Centralni program će se pod nazivom “Prekretnica” održati od 20. do 24. novembra u Beogradu i Novom Sadu i obuhvatiti veliki broj različitih dešavanja za decu, mlade, kao i za profesionalnu javnost – pozorišne umetnike, stručnjake, zaposlene u kulturi, pedagoge, vaspitače, nastavnike, bibliotekare, kustose, organizatore, kao i studente u ovim domenima i dr.

Pozorišta za decu i mlade iz različitih delova Srbije zajedničkim snagama i uprkos svim preprekama pripremaju Svetsku konferenciju izvođačkih umetnosti za decu i mlade pod sloganom „Prekretnica“ na preko deset lokacija i sa učešćem više stotina kolega iz zemlje i inostranstva, kao i mnogobrojne publike.