Foto: Promo

Svetski dan knjige sa Kristin Rušifte


Kristin Rušifte je poznata norveška autorka i ilustratorka. Njena knjiga Svi se brojimo izazvala je veliku pažnju širom sveta i do sada je prevedena na četrdeset i dva jezika! U Srbiji je objavljena 2019. godine u izdanju Kreativnog centra.

Povodom Svetskog dana knjige (23. april) autorka će se družiti sa čitaocima u Beogradu, a u okviru posete održaće i predavanje studentima Grupe za skandinavistiku Filološkog fakulteta.

Knjiga Svi se brojimo osvojila je brojne nagrade, među kojima se izdvajaju: Nagrada Nordijskog saveta za najbolju knjigu za decu i mlade, Norveška nacionalna nagrada Visuelt za najbolji dizajn dečje knjige, kao i Nagrada za najlepšu knjigu. Svi se brojimo uvrštena je i u katalog najboljih knjiga za decu The White Ravens za 2019. godinu, koji izdaje Međunarodna biblioteka za decu i mlade u Minhenu.

Svi se brojimo po mnogo čemu je neobična i zabavna knjiga namenjena čitaocima različitih uzrasta. To je knjiga otkrivalica, u kojoj će radoznalci oštrog oka otkriti mnoge male i velike tajne običnih i neobičnih ljudi. To je i knjiga brojalica, u kojoj najmlađi čitaoci mogu da prebrojavaju junake. Uz sve to, ona nam prenosi plemenite poruke o važnosti uvažavanja drugih i razvijanja tolerancije u svetu koji nas okružuje.

Na početku knjige čitaoci upoznaju dečaka Tomasa i njegovu porodicu, a potom i brojne druge junake i zanimljive porodice. Od stranice do stranice pratiće šta se ovim porodicama dešava, kao i njihove susrete, i uživati u preplitanju različitih priča. Polazeći od jednog dečaka, pa do neverovatne cifre od sedam i po milijardi ljudi na našoj planeti, autorka ukršta sudbine različitih osoba i poručuje mladim čitaocima da svako od nas ima svoju, jedinstvenu priču, ali da smo svi deo jedne velike zajednice – sveta u kojem živimo.

O značaju ovakvih knjiga za decu autorka kaže: „Knjige imaju moć da ostave veliki utisak na mlade čitaoce. Današnja deca ne mogu da izbegnu vesti o pandemiji, ratovima, klimatskim promenama itd. Umesto da ih štitimo od toga, mislim da je sigurnije da ovim temama pristupimo zajedno, a ima sve više dobrih knjiga koje se bave takvom tematikom. Knjige mogu pružiti utehu, znanje, empatiju i nadu. U današnjoj digitalnoj eri naš svet istovremeno raste i smanjuje se. Potreba da razumemo jedni druge i da sarađujemo premošćavajući granice širom sveta nikada nije bila veća.“

Objavljivanje ove knjige, kao i posetu autorke, pomogla je Agencija NORLA, koja promoviše norvešku književnost u svetu.

Kristin Rušifte će tokom svog boravka u Beogradu imati dva susreta sa čitaocima.

U utorak, 23. aprila, od 18 do 19 časova u Klubu knjižari Kreativni centar (Makedonska 30, Beograd) biće održana radionica inspirisana knjigom Svi se brojimo, namenjena deci u uzrastu od šest do sedam godina. 

Radionica je besplatna i prijava je obavezna (LINK ZA PRIJAVU) zbog ograničenog broja mesta! Nakon popunjavanja grupe prijava će biti onemogućena!

U sredu,  24. aprila, autorka će posetiti  Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda Čika Jova Zmaj gde će se družiti s učenicima drugog razreda iz jedne od obližnjih škola.

Kristin Rušifte je magistrirala ilustraciju knjige na Univerzitetu Kingston u Engleskoj. Radila je na različitim projektima i do sada je napisala i ilustrovala osam slikovnica za koje je dobila brojne nagrade. Njene knjige su bogatog kolorita, duhovite i s mnogo detalja, što ih čini dodatno zanimljivim i zabavnim za čitanje.