Svetska premijera romana „Orhanovo nasleđe“ Alin Ohanesjan biće u ponedeljak, 6. aprila, kada će se naći u prodaji širom Srbije, a 7. aprila pojaviće se i u SAD-u.

„Orhanovo nasleđe“ je roman prepun emotivne snage i istorijskog naboja koji stoji rame uz rame sa Hoseinijevim „Lovcem na zmajeve“.

Mladi turski biznismen suočava se s porodičnim tajnama i istorijom svoje zemlje i biva prinuđen na nemoguć izbor: da prošlost ostavi u prošlosti ili da sve priče, i one najbolnije, obelodani.

Kada Orhanovog divnog i ekscentričnog dedu Kemala – čoveka koji je izgradio pravu dinastiju na tkanju ćilima – budu pronašli mrtvog, potopljenog u kaci s bojom, Orhan će naslediti taj decenijama razvijan posao. No Kemalov testament donosi više pitanja nego odgovora. Porodično imanje je zaveštano nepoznatoj osobi udaljenoj hiljadama kilometara, vremešnoj ženi koja živi u jermenskom domu za stare u Los Anđelesu. Njeno postojanje i tajnovitost njene prošlosti samo će produbiti misteriju i pitanje zbog čega je Orhanov deda svoj dom u Turskoj ostavio nepoznatoj ženi, a ne sinu ili unuku.

Imajući u rukama samo prastari Kemalov skicenblok, rešen da ispravi nepravdu, Orhan odlazi u Los Anđeles. Tamo neće samo razotkriti priču koju osamdesetsedmogodišnja Seda pomno čuva, već će shvatiti da Sedina prošlost preti da rasturi njegovu budućnost.

U svom izuzetnom romanu Alin Ohanesjan je stvorila dva izuzetno upečatljiva lika – mladića neupućenog u prošlost svoje porodice i svoje zemlje, i starice koju progoni danak istorije otet od njenog života. Krećući se kroz vreme, od poslednjih godina Otomanskog carstva pa sve do kraja dvadesetog veka, „Orhanovo nasleđe“ tka pripovest o strasnoj ljubavi, neizrecivim strahotama, neverovatnoj istrajnosti i skrivanim pričama koje čak naraštajima mogu progoniti jednu porodicu.

„Potresna priča o nezamislivoj žrtvi. Knjiga koja zaranja u najmračnije uglove ljudske istorije i izranja s tananom slutnjom nade.“ Kirkus Reviews

Roman pruža vrlo nepristrasnu sliku stradanja jermenskog naroda i ukazuje na moguće razumevanje, čak i opraštanje. Kako autorka kaže „iako jesmo proizvodi svoje prošlosti, ne moramo biti njeni zarobljenici“.

Alin Ohanesjan je rođena u Kuvajtu. Roditelji su joj ubrzo emigrirali u Južnu Kaliforniju u kojoj živi od svoje treće godine. Nakon što je magistrirala istorijske nauke, odustala je od doktorskih studija jer je shvatila da je književnost njena prava ljubav. Među brojnim nagradama koje je dobila za kraće književne forme nalaze se i „PEN Bellwether Award“ za socijalno angažovanu književnost i „Gilmer Train Award“ za najboljeg mladog pisca.

Živi i radi u San Huan Kapistranu u Južnoj Kalifroniji sa suprugom i dva sina.

Comments

comments

Related Posts