Knjižara Delfi u Lebanu (Cara Dušana 51, tel. 016/844-044) svečano je otvorena u utorak, 7. marta 2017. Ovo je prva knjižara koja je počela sa radom u okviru inicijative „Knjižara za svaki grad“ koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja. Svečanosti su prisustvovali Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Zoran Ilić, predsednik Opštine Lebane, Dejan Papić, direktor Lagune, pisci Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović i školarci iz Lebana.

Ministar Vukosavljević je istakao da je Lebane odavno zaslužilo knjižaru, „da u njemu žive vredni, pošteni i časni ljudi, te da reputacija njihovog kraja nadilazi njegove gabarite i broj stanovnika. Ova naša akcija jeste pokušaj i prvi korak ka decentralizaciji kulture i nastojaćemo da svaki grad i mesto u Srbiji dišu duhom i dahom kulture. To je beton koji ulivamo u temelj naše budućnosti“.

Predsednik Opštine Lebane Zoran Ilić istakao je da je „ovo početak novog razdoblja u kulturnom životu Lebana. Novootvorena knjižara neće biti samo prodavnica knjiga, već i mesto održavanja raznovrsnih književnih i kulturnih programa i kontinuirano će doprinositi učešću lokalnih stanovnika u kulturnom životu, a posebna pažnja će biti posvećena negovanju čitalačkih navika kod mladih, posebno dece“.

Direktor izdavačke kuće Laguna Dejan Papić pozdravio je građane Lebana i izrazio zadovoljstvo što su prvi podržali akciju „Knjižara za svaki grad“. Papić je rekao da više od 20 gradova u Srbiji nema knjižaru i da je Lebane prvo pokazalo inicijativu i pružilo ruku koju su oni sa zadovoljstvom prihvatili. „Delfi je otvorio 39 knjižara bez pomoći države, a ovu 40. jubilarnu otvaramo uz njenu pomoć. Ruku pod ruku ćemo krenuti dalje i otvarati knjižare kojima se ne bi postideli ni Pariz ni London“, istakao je Papić i dodao da nisu tu da bi izlagali knjige već da bi dovodili pisce i organizovali zanimljive programe.

Obećanje je ispunjeno već svečanim otvaranjem kada su se sa decom družili njihovi omiljeni pisci Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović, koji su potpisivali svoje knjige i fotografisali se sa školarcima. Ršumović je podsetio da je prvi ministar prosvete Dositej Obradović rekao: „Knjige, knjige, braćo moja, a ne zvona i praporci.“ On je istakao da moramo imati knjižare i voleti knjige kako bismo negovali srpski jezik i očuvali mitski ritualni čin čitanja.

Uroš Petrović je naglasio da je otvaranje knjižare u Lebanu praznik kulture i poručio deci da čitaju knjige i budu vešti sa rečima. „U vašim godinama sam mnogo čitao i postao sam veoma vešt sa rečima, toliko da mogu njima da vas hipnotišem“, kazao je Petrović okupljenoj deci i to im i dokazao.

Ministar Vukosavljević je mnogobrojnoj deci koja su učestvovala u svečanosti svojim novcem kupio po knjigu i time im zahvalio na sjajnom nastupu.

Cilj inicijative „Knjižara za svaki grad“ jeste da svako veće naseljeno mesto u Srbiji dobije knjižaru, što će doprineti decentralizaciji kulturne scene, popularizaciji književnosti i širenju kulture čitanja.

Comments

comments

Related Posts