Izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi nastavljaju da dodeljuju knjižarama imena velikih srpskih pisaca i kulturnih pregalaca koji su ostavili značajan trag u našoj književnosti i kulturi. Još jedna u nizu je i Delfi knjižara u Zemunu koja će poneti ime „Dositej Obradović“.

Na svečanosti imenovanja u petak, 31. marta u 12 sati govoriće prof. dr Dušan Ivanić, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Dositej Obradović“, Jovan Jovanović, stručni saradnik u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, i Vesna Mihailović, direktorka Delfi knjižara.

Dositej Obradović (pravo ime Dimitrije Obradović), srpski filozof i prosvjetitelj, rođen je oko 1739. godine u Čakovcu. Kao mlad dečak je toliko bio zanet mislima o asketskom životu da je napustio zanat, pobegao u manastir Hopovo, zakaluđerio se i dobio monaško ime Dositej. Radoznalog duha i žedan nauke i znanja, Dositej se otisnuo u svet 1761. godine: njegova putovanja trajala su četrdeset godina – živeo je i radio, učio i studirao, prevodio i pisao u mnogim zemljama i gradovima: Dalmaciji, Krfu, Grčkoj, Ugarskoj, Turskoj, Nemačkoj… U Haleu, u Nemačkoj, skida kaluđersku odeću i oblači svetovnu, na univerzitetu sluša filozofiju i estetiku. Ovde prihvata prosvetiteljsku krilaticu „prosvetom ka slobodi“. To ga opredeljuje da svoja znanja praktično primeni u prosvećivanju naroda. Njegova najpoznatija dela su „Pisma ljubeznom Haralampiju“, „Sovjeti zdravago razuma“ i „Život i priključenija“. Umro je 1811. godine kada je uveliko radio na osnivanju štamparije u Beogradu.

Comments

comments

Related Posts